Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Váratlanul lemondott a francia miniszterelnök

Hirdetés

Elisabeth Borne francia miniszterelnök lemondott – közölte hétfőn a francia elnökség, miközben Emmanuel Macron elnök igyekszik új lendületet adni második mandátumának az európai parlamenti választások és a nyári párizsi olimpia előtt, írta meg a France24.

A portál szerint Macron még nem nevezte meg Borne utódját. A miniszterelnök-váltás egy olyan év után következik, amelyet a nyugdíjrendszer és a bevándorlási törvények vitatott reformjai által kiváltott politikai válságok tarkítottak. Mindez alig öt hónappal az európai parlamenti választások előtt történik, ahol az euroszkeptikus pártok várhatóan rekordgyőzelmet aratnak, miközben a lakosság széles körben elégedetlen a megélhetési költségek emelkedése és az európai kormányok kudarca a migrációs hullámok megfékezésében – írja a francia lap.

A francia elnök és kormánya azóta küszködik a törvényeket elfogadásával, amióta elvesztették abszolút többségüket a parlamentben. Nem sokkal azután, hogy Macront 2022-ben újraválasztották második mandátumára. A közvélemény-kutatások szerint Macron pártja mintegy nyolc-tíz ponttal van lemaradva a szélsőjobboldali Marine Le Pen mögött a júniusi uniós választások előtt.

Hirdetés

A kormányátalakításról szóló találgatások azóta terjedtek el, hogy Macron decemberben új politikai kezdeményezést ígért. A Borne helyére várható potenciális jelöltek között szerepel a 34 éves oktatási miniszter, Gabriel Attal és a 37 éves védelmi miniszter, Sebastien Lecornu, bármelyiküket is választják meg, az Franciaország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke lenne.

Bruno Le Maire pénzügyminisztert és Julien Denormandie volt mezőgazdasági minisztert is lehetséges jelöltként emlegetik a szakértők. A France24 szerint a miniszterelnök-váltás nem feltétlenül vezet politikai irányváltáshoz, inkább azt jelzi, hogy a nyugdíj- és bevándorlási reformokon túl kívánnak lépni, és új prioritásokra összpontosítanak, többek között a teljes foglalkoztatottság elérésére.

Borne 2022 májusa óta volt Franciaország miniszterelnöke, 62 évesen ő volt mindössze a második nő, aki ezt a posztot betöltötte. 

Hirdetés

Macron tavalyi döntésénél, mikor a végrehajtó hatalmat felhasználva elfogadta a nyugdíjkorhatár 64 évre történő, vitatott emelését, hetekig tartó erőszakos tüntetéseket váltott ki országszerte. Az átszervezés valószínűleg kiélezi a versenyt Macron táborában, hogy ki legyen az utódja a következő, 2027-es elnökválasztáson: Edouard Philippe volt miniszterelnök, Gerard Darmanin belügyminiszter és Le Maire is potenciális jelöltnek számít.

Forrás: France24 – Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés