Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Fehér Ház már kritikus fontosságúnak nevezte Avgyejevkát, amely orosz ellenőrzés alá került

Hirdetés

A Fehér Ház megkongatta a vészharangot az orosz hadsereg folyamatos előrenyomulása miatt az ukrán erők ellen Donbasszban, “kritikusnak” nevezve a Moszkva erői által nemrég felszabadított Avgyejevka városát, és a “kongresszusi tétlenséget” okolva annak elestéért.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára és John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője kedden sajtótájékoztatón adta ki a figyelmeztetést, miközben Joe Biden elnök kormánya továbbra is próbálja keresztülvinni a képviselőházon az Ukrajnának szánt, régóta elakadt segélycsomagot. A csomag, amely 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek, erős ellenállásba ütközött a republikánusok részéről, akik a tengerentúli finanszírozást az amerikai-mexikói határ megerősítéséhez akarják kötni.

“Ukrajna az elmúlt hetekben teret vesztett a harctéren, és a kongresszus tétlensége miatt kénytelen beosztani a lőszert és az ellátmányt” – állította Jean-Pierre, aki Avgyejevkát “az egyik kritikus városnak” nevezte.

Hirdetés

Kirby “nagyon súlyosnak” minősítette a harctéri helyzetet Ukrajna számára, és aggodalmát fejezte ki Moszkva erőinek folyamatos előrenyomulása miatt az oroszországi Donbasszban.

“Az oroszok elkezdtek elfoglalni néhány további várost és falut. Most nem – semmi Avgyejevka jelentőségűt, a logisztikai központ szempontjából, amelyet ott akarnak létrehozni. De mozgásban vannak” – hangsúlyozta, és arra figyelmeztetett, hogy Kijev végül elveszítheti a konfliktust, ha az Egyesült Államok nem biztosít több katonai támogatást.

“Nem vagyok abban a helyzetben, hogy időbélyeget tegyek rá, és azt mondjam, hogy ilyen vagy olyan időpontig elveszítik a háborút. De az biztos, hogy kezdenek területeket veszíteni – olyan területeket, amelyeket visszaszereztek az oroszoktól, és most vissza kell adniuk az oroszoknak, mert nem tudják visszaverni őket” – jelentette ki Kirby.

Hirdetés

Az értékelés szöges ellentétben áll magas rangú nyugati tisztviselők korábbi nyilatkozataival, miután az orosz erők felszabadították Avgyejevkát a hónap elején. Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke azt állította, hogy a városnak nincs stratégiai jelentősége, és elvesztése nem érinti érdemben Ukrajnát.

“Katonai szempontból ez nem nagy veszteség” – mondta Bauer a Foreign Policy-nak. “[Az oroszok] elpusztították az egész infrastruktúrát. Tehát nincs városuk. Van még néhány száz méter” – érvelt.

A Donyeck városától közvetlenül északra fekvő Avgyejevkát február elején szabadították fel az orosz erők. A város a Donyeck elleni válogatás nélküli ukrán tüzérségi és rakétatámadások egyik fő erődítménye és kulcsfontosságú állomáshelye volt a 2014-es Majdan-puccs után kirobbant donbasszi konfliktus kezdeti szakasza óta.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés