Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Forbes: Ukrajna hamarosan kifogy a nyugati légvédelmi rakétákból is

Hirdetés

Az ukrán fegyveres erők hamarosan elhasználhatják az olyan nyugati légvédelmi rendszerek, mint a NASAMS és Patriot rakétáinak maradékát – írja a Forbes.

“Ukrajna előbb vagy utóbb – valószínűbb, hogy előbb – elveszíti legjobb légvédelmi rakétáit” – írja a kiadvány.

A magazin szerint az ukrán erők az összes NASAMS és Patriot ütegüket közelebb vihetik a frontvonalhoz az orosz repülőgépek elleni védekezéshez. Ugyanakkor ezek a rendszerek amerikai gyártmányú rakétákat használnak, de 2023 decembere óta hivatalosan nem érkeztek hozzájuk új szállítmányok.

Hirdetés

A lap emlékeztetett arra is, hogy az Orosz Fegyveres Erők megsemmisítettek egy norvégiai NASAMS-elemet, amint arról a védelmi minisztérium múlt hétfőn beszámolt. Emellett a múlt héten az orosz hadsereg egy Patriot légvédelmi rendszert is eltalált a különleges műveleti zónában.

Mint a New York Times írta, a Nyugat úgy véli, hogy Washington Kijevnek nyújtott segítsége nélkül nagy a valószínűsége annak, hogy az ukrán erők még az idén fokozatosan összeomlanak a harctéren, és az ukrán légvédelmi rendszerek csak márciusig bírják ki újabb utánpótlás nélkül.

Az év elején Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta, hogy Kijev nem tudja teljesen lefedni az eget légvédelmi rendszerekkel – a városokat, létesítményeket és az egyes irányokat helyileg védik. Ezt megelőzően arról számolt be, hogy az ukrán légvédelem tehetetlen a ballisztikus rakétákkal szemben, és a szovjet gyártmányú eszközök elvesztése, illetve a megrendelésük lehetetlensége miatt is gondok vannak.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte az ukrán erők lőszerhiányát, amikor január közepén Davosban beszélt. Szerinte a nyugati világnak nincsenek olyan hadiipari erőforrásai, amelyek elegendőek lennének ahhoz, hogy Kijev fel tudja venni a versenyt az orosz hadsereggel.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés