Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Wikileaks akta Navalnijról

Hirdetés

Alexej Navalníj politikai tevékenységét közvetlenül az Egyesült Államok kormánya finanszírozta a National Endowment for Democracy (NED) nevű alapítványon keresztül, egy olyan program részeként amelynek célja a 2014-es ukrajnai rezsimváltás megismétlése volt, ezúttal Oroszoszágon belül.

A nyugati média progresszív-liberális demokrataként igyekezett beállítani Navalníjt, annak ellenére, hogy a fehér-felsőbbrendűségi extrémista csoportokkal való szoros kapcsolatáról évekkel korábban még beszámolt.

Navalníj stratégiája kiemelten épített az oroszországi szláv, mindpedig a kisebbségi etnikumok rasszfelsőbbrendűséget támogató csoportokra, amelyek Oroszország nemzetiségi vonalak mentén való területi feldarabolásának politikai alapjait jelentették volna egy rezsimváltást követően.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormányzata által finanszírozott közvéleménykutató-intézetek következetesen kimagasló népszerűségű politikai személyiségnek állították be Navalníjt, miközben az amerikai kormányzati forrásoktól független, de szintén nyugati elemzőintézetek rendszerint csak egyszámjegyű országos támogatottságot mértek Navalníj számára.

Navalníj támogatottsága csak egyszer, az ellene állítólag novicsok-idegméreggel végrehajtott 2020-as merénylet után közelítette meg a 20%-os értéket, azt követően, hogy a nyugati sajtó az orosz kormánynak tulajdonította a támadást. Később kiderült, hogy Navalníj pusztán antidepresszánsokkal adagolta túl magát, hogy az oroszországi műveletből való ideiglenes kivonását kérhesse az amerikai kapcsolattartóitól.

Az utóbbi hetekben az Egyesült Államok Navalníj halálhírét felhasználva igyekszik ellensúlyozni a nyugati közvéleményben a Tucker Carlon interjú után árnyaltabbá váló Putyin-képet.

Hirdetés

Forrás: Globális Kihívások

Hirdetés
Hirdetés