Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Hiába tepert a baloldal, Donald Trump neve ott lehet a szavazólapokon

Hirdetés

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága (SCOTUS) hétfőn felülbírálta azt a coloradói bíróságot, amely korábban kimondta, hogy Donald Trump volt elnök nem szerepelhet a szavazólapokon a 2021-es capitoliumi zavargásban játszott szerepe miatt. Trump azonban fellebbezett és most neki adott igazat a bíróság, tehát ott lehet a neve a szavazócédulán. A volt amerikai elnök stílusosan konstatálta a hírt.

Trump ügyében még tavaly év végén született döntés a coloradói bíróságon, amely ellen a volt elnök fellebbezett. Az ügy végül a szövetségi legfelsőbb bíróság elé került, amely február elején kezdett tárgyalni arról. Hétfőn pedig a bírák már meg is hozták a döntést, amely szerint Donald Trump nevét nem lehet eltüntetni a szavazócédulákról.

A döntés egyhangú volt, hiszen a bíróság mind a kilenc tagja úgy vélte, hogy Trumpot jogtalanul távolították el a szavazólapról Coloradóban. Abban viszont már nem értettek egyet, hogy ezt egyik tagállamban, semmilyen esetben sem lehet megtenni: ezt már csak 5 (korábban a republikánusok által kinevezett) bíró támogatta a 9-ből; a többiek úgy látták, hogy most csak a coloradói esetről kellene véleményt mondaniuk. Ettől függetlenül a legfelsőbb bíróság kimondta azt, hogy egyik államban sem lehet eltávolítani egy korábbi szövetségi tisztviselő – különösen egy elnök – nevét a szavazólapról, hacsak a kongresszus nem hoz erről egy külön törvényt. Az öt bíró indoklása szerint az amerikai alkotmányban sehol sincs olyan utalás, hogy a tagállamoknak döntési joguk lenne a szövetségi tisztviselők alkalmasságára vonatkozóan.

Hirdetés

Trumpos öröm

Donald Trump a saját közösségi oldalán, a Truth Social-ön reagált a fejleményekre. A volt elnök azt írta:

Nagy győzelem Amerikának! 

Hirdetés

Forrás: Index – Pesti Srácok

Hirdetés