Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Látványos videó: FAB-500-as szárnyas bombákat dob le egy Szu-34-es az ukrán célpontra

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott egy felvételt egy Szu-34-es bombázó repülőgépről, amely FAB-500-as szárnyas bombákat dob le, amelyeket pusztító erejük és akár 80 km-es bevetési hatótávolságuk miatt a nyugati sajtó úgy jellemez, hogy drámaian hatékonyak az ukránok ellen.

A videón, amelyet a repülőgép oldalára erősített kamerával készítettek, több bomba ledobása, majd röviddel ezután a szárnyak kibontása látható.

Hirdetés

A bombák egy speciális egységesített sikló- és röppálya-módosító modullal vannak felszerelve, amely a normál, szabadon zuhanó bombákat irányított szárnyas lövedékké alakítja. A videón látható nagy robbanóerejű légi FAB-500 bombák egyenként 300 kilogramm hasznos terhet hordoznak.

Az UMPK-rendszert más régebbi szovjet légi gravitációs bombákon, például a FAB-1500-on – egy 1,5 tonnás fegyveren, amelynek közel fele nagy robbanóanyagból áll – is alkalmazták, hogy nagy pusztítóerejű és hatékony szárnyas lövedékké alakítsák őket.

Hirdetés

Ezek a modernizált bombák “drámaian” hatékonynak bizonyultak az ukrán erők ellen – állapították meg nyugati szakértők és olyan nyugati lapok, mint a Washington Post és a CNN -, mivel a kijevi csapatok nem tudnak hatékonyan védekezni az ilyen lőszerek ellen.

Mivel a korrekciós rendszerrel felszerelt bombák nagy távolságokat képesek pontosan áthidalni, az orosz repülőgépekből jóval Kijev meglévő légvédelmi rendszereinek hatótávolságán kívülről lőhetők ki, így az ukrán erők képtelenek védekezni ellenük.

Az ukrán parancsnokok megjegyezték ezeknek a lőszereknek a “nagyon nagy pusztító erejét” is. Dmitro Likhovij ukrán katonai szóvivő a Postnak elmondta, hogy az orosz bombák képesek teljesen lerombolni a védelmi erődítésekhez használt házakat és az alapokat.

Hirdetés

“Ezek a bombák teljesen elpusztítanak bármilyen állást. Minden épület és építmény egyszerűen gödörré változik egyetlen egy csapás után” – idézte fel az egyik ukrán rohamdandár harcosa, aki az orosz erők által a múlt hónapban elfoglalt Avgyejevka erődváros közelében szolgált.

Oroszország a sajtóértesülések szerint jelentősen megnövelte az ukrán állások ellen, különösen Avgyejevka környékén, az ilyen bombák alkalmazásának ütemét, ami súlyos veszteségekhez vezetett.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb becslései szerint a konfliktus 2022-es kezdete óta Ukrajna katonai veszteségei meghaladták a 444 ezer főt.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés