Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Magyarország nem fogja támogatni, hogy Mark Rutte legyen a NATO-főtitkár

Hirdetés

Mark Rutte holland miniszterelnök nem kapja meg Magyarország támogatását a NATO következő főtitkári posztjára benyújtott pályázatában – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden.

Ruttét a katonai szövetség több nagyhatalma is támogatja, köztük Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. A magyar kormány azonban ellenzi a jelölést, mivel a múltban hangosan bírálta országukat.

“Természetesen nem támogathatjuk egy olyan ember megválasztását a NATO főtitkári posztjára, aki korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot” – mondta Szijjártó.

Hirdetés

Rutte 2021-ben tett megjegyzéseire utalt, miután Magyarország elfogadta azt a törvényt, amely megtiltotta az LMBT-témájú tartalmak bemutatását a kiskorúaknak.

A holland miniszterelnök azzal érvelt, hogy ez összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és azt mondta, hogy Magyarországnak “nincs többé keresnivalója az Európai Unióban”. Brüsszel célja az kell legyen, hogy “térdre kényszerítse Magyarországot ebben a kérdésben” – tette hozzá Rutte az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt.

Bár a szövetség tagállamainak nagyjából kétharmada támogatja Rutte pályázatát, a főtitkárt egyhangú szavazással kell kinevezni. Magyarország azzal bizonyította, hogy hajlandó kihasználni szavazati jogát a NATO-ban, hogy csaknem két évig visszatartotta Svédország transzatlanti blokkhoz való csatlakozási kérelmének ratifikálását. Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden írta alá a csatlakozást jóváhagyó törvényt.

Hirdetés

A holland miniszterelnök negyedik ciklusát tölti. Rutte tavaly júliusban jelentette be, hogy távozik az országos politikából. Jelenleg ügyvivői minőségben tölti be hivatalát, mivel a novemberi választásokon megválasztott képviselők nehezen tudtak új kormányt alakítani.

Jens Stoltenberg októberben lemond a NATO főtitkári tisztségéről, miután egy évtizedig töltötte be ezt a pozíciót. Utódját várhatóan júliusban, a washingtoni vezetői csúcstalálkozón választják meg.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés