Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Varsó: több NATO-tagállam már küldött katonákat Ukrajnába

Hirdetés

Néhány NATO-tagállam már elküldte katonáit Ukrajnába – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az ország szövetséghez csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen, amelyet a Sejm RP YouTube-csatorna közvetített.

“A NATO katonái már Ukrajnában vannak” – állította.

Sikorski hozzátette, hogy nem fogja elárulni, mely államok küldtek oda katonákat, “ellentétben egyes politikusokkal”.

Hirdetés

Egy nappal korábban a diplomata azt mondta, hogy a nyugati országok katonáinak Ukrajnába történő áthelyezése “nem tekinthető elképzelhetetlennek”.

Megjegyezte azt is, hogy nagyra értékeli Emmanuel Macron francia elnöknek ezt a kezdeményezését. Andrzej Duda lengyel elnök a maga részéről annak a véleményének adott hangot, hogy Varsónak nagy repülőteret kell építenie a NATO-csapatok áthelyezéséhez Ukrajnába.

Macron február végén azt mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszország “ne nyerje meg ezt a háborút”. Elmondása szerint a nyugati vezetők megvitatták a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, de egyelőre nem született konszenzus.

Hirdetés

Később a politikus, akit élesen bíráltak e kijelentései miatt, megjegyezte, hogy minden szavát alaposan megfontolta. Azt is hangsúlyozta, hogy Párizsnak “nincsenek határai és vörös vonala” a Kijevnek nyújtandó segítség kérdésében.

Ugyanakkor több európai állam azt közölte, hogy szó sincs arról, hogy katonai személyzetet vezényelnének Ukrajnába. Különösen Olaf Scholz német kancellár és Boris Pistorius védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Németország nem küldi katonáit a köztársaságba. Emellett a német kormányfő leszögezte, hogy a NATO-országok egésze sem fog ilyesmire vállalkozni.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés