Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Jakab Péter körbevette az épületet – A Krumplikirály bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen

Hirdetés

Miután Jakab Péternek sikerült szétvernie a poszt-vonai Jobbik maradék szavazótáborát, még mindig nem vette észre, hogy már nem ül az ellenzéki kártyaasztalnál, és biztos, ami biztos alapon 22-re lapot húzott: nemcsak egymagában próbálja meg feloszlatni az Orbán-kormányt, de még az ellenzékbe is beleállt, akik a partvonalról, felhúzott szemöldökkel figyelik Jakab ámokfutását. Jakab Péter egyszemélyes pártja ugyanis bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen, azonban ez még a hardcore gyurcsányistáknak is meredek húzás volt.

Csak a Nép Pártján támogatja az Orbán elleni bizalmatlanságit. A többi párt nem. Te melyik oldalon állsz?

–tette fel a kérdést Jakab Péter, aki a kommentekben rövidúton meg is kapta a válaszokat: nem az övén.

Hirdetés

Az ellenzéki pártok és az internet népe egyöntetű értetlenkedéssel fogadta, mikor Jakab Péter bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen állítólag több ezres, valójában egyszemélyes pártja élén.

A bizalmatlansági indítvány kezdeményezésére az alaptörvény ad lehetőséget, a miniszterelnökkel szemben egy úgynevezett konstruktív bizalmatlansági indítvány nyújtható be. Ennek lényege, hogy a miniszterelnök ellen olyan módon lehet bizalmatlansági indítványt kezdeményezni, hogy megnevezik annak utódját is. Vagyis Jakabnak egy miniszterelnök-jelöltet is meg kell neveznie, pártjának dagályos létszáma alapján el sem tudjuk képzelni, hogy vajon ki lehetett a szerinte alkalmas jelölt. Problémát jelent azonban, hogy az indítványt legalább a képviselők egyötöde terjesztheti az Országgyűlés elé, amely az indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított 3 nap múlva, de 8 napon belül (türelmi idő) tartja meg.

Ha a képviselők többsége megszavazza az indítványt, egyúttal az abban szereplő miniszterelnök-jelöltet is megválasztottnak kell tekinteni.

Hirdetés

A kormánypártok kétharmados többsége miatt egyébként is hamvában született ötlet a konstruktív bizalmatlansági indítvány, azonban Jakabnak már az első lépcsőt sem sikerült megugrania: egy ellenzéki párt sem állt a Jakab Pétert Orbán Viktor helyére emelő javaslat mögé, így a képviselők egyötödét sem sikerült megnyernie magának. Esetleg ha kezdeményezi az Országgyűlés létszámának 5 főre való csökkentését, legalább az első lépcsőfokhoz meg lehet a támogatottsága. Feltételezve, hogy önmagával képes megállapodni Jakab.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés
Hirdetés