Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kijevi tanácsadó: a nőket izraeli mintára katonának kell képezni

Hirdetés

Okszana Hrihorijeva, a szárazföldi erők parancsnokának nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó tanácsadója a The Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajnának fel kell készülnie a nők mozgósítására a következő években. Véleménye szerint a nőket „gyermekkoruktól fogva” katonának kell képezni.

– Véget kell vetnünk a régimódi mentalitásnak, és olyan politikát kell elfogadnunk, amely szerint izraeli mintára nőket vonunk be katonai szolgálatba. Alkotmányunk kimondja, hogy minden ukránnak kötelessége megvédenie szülőföldjét, ezért helyes, ha nők is szolgálnak. Gyermekkoruktól kezdve fel kell készítenünk a lányokat az ország védelmére – mondta Hrihorijeva.

Kijev jelenleg a katonai szolgálati rendszer átalakításán dolgozik, az ukrán törvényhozók egyre keményebb javaslatokat vitatnak meg az ország mozgósítási törvényeinek módosításáról, hogy csökkentsék a behívási korhatárt, és fellépnek azok ellen, akik megpróbálják kikerülni a behívókat.

Hirdetés

A törvénymódosítások – egyelőre – nem irányozzák elő a nők besorozását, ilyen javaslatok már korábban is elhangzottak. A probléma ugyanakkor valós, mert az ukrán fegyveres erők továbbra is súlyos létszámhiánnyal küzdenek a harctéren, amit több vezető ukrán katonatiszt és parancsnok is elismert, köztük Olekszandr Pavljuk, a szárazföldi erők parancsnoka, aki hétfőn arra figyelmeztetett, hogy „senki sem kerülheti ki” a mozgósítást.

Jelenleg több mint 45 ezer nő szolgál az ukrán fegyveres erőknél – közölte az ország védelmi minisztériuma a múlt hónapban. Tavaly minden ukrán nőnek, aki orvosi vagy gyógyszerészeti végzettséggel rendelkezik, kötelező volt jelentkeznie a hadseregbe. Januárban az ukrán védelmi minisztérium 50 ezer garnitúra női egyenruhát vásárolt, a konfliktus kezdete óta először.

– Annak érdekében, hogy több női újoncot ösztönözzenek arra, hogy önkéntesen csatlakozzon a hadsereghez, már fiatal korban változtatni kell a régimódi mentalitáson – érvelt Hrihorieva. Hozzátette: „ennek meg kell változnia. Fizikailag és pszichológiailag is fel kell készíteni a lányokat fiatal koruktól kezdve az ország védelmére”.

Hirdetés

Nézem ezt a nyilatkozatot, és fogom a fejem. Nem tudom, ültetek-e már – akár sofőrként, akár utasként – olyan autóban, amely télen tükörjégen megcsúszik? Nekem volt sajnos ilyen élményem, baleset lett a vége.

Emlékszem, nem is mentem gyorsan, és nagy követési távolságot hagytam magam előtt. Aztán egyszer csak az előttem haladó befékezett, ő már száraz szakaszon haladt, így azonnal megállt, én pedig a jégen menthetetlenül csúsztam felé. Csinálhattam bármit, próbáltam fékezni, a kormányt tekertem, használtam a kéziféket is, de a csattanást nem tudtam elkerülni. Végig kellett néznem, ahogy nekicsapódok az előttem megállt autónak.

Valahogy ilyen Ukrajna elmúlt több mint kétéves története is, ahol végig kell néznünk, hogy elmebeteg döntések – a nyugati profitéhség – miatt ez a szépreményű ország elemeire hullik, a társadalma megroggyan, emberek százezrei halnak, sebesülnek meg, és tömegek válnak földönfutóvá. Most már nőkkel töltenék fel a hadsereget…

Hirdetés

A jövő Ukrajnában befejeződik.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés