Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrajna teljesen elsötétülhet az orosz csodarakéta miatt

Hirdetés

Az NPC Ukrenergo arra kérte a fogyasztókat, hogy csökkentsék az energiafogyasztást az esti órákban, mivel az ukrán villamosenergia-rendszerben jelentős károkat okoztak az ellenséges tömeges támadások – írta meg az Interfax, amit idehaza az Index.hu hírportál szemlézett.

– Különösen nagy szükség van a fogyasztás csökkentésére az esti órákban, amikor 19 és 22 óra között a legnagyobb a kereslet. Kérjük, hogy ebben az időszakban ne kapcsolják be a nagy teljesítményű elektromos készülékeket, vagy használják azokat felváltva – áll a vállalat csütörtök esti közleményében.

Az NPC szerint a hő- és vízerőműveket különösen súlyosan érintette az ukrajnai áramtermelés ellen idén elkövetett három támadás. – Fő szerepük az energiarendszerben az, hogy képesek legyenek gyorsan növelni az áramtermelést reggel és este, amikor a fogyasztás rohamosan nő. Ma néhányuk ezt nem tudja megtenni az orosz terroristák által okozott pusztítás miatt – magyarázta az Ukrenergo.

Hirdetés

Ennek hátterében az áll, hogy április 11-én reggel – de már az előző napokban is – orosz rakéták és drónok által végrehajtott nagyszabású kombinált támadás megrongálta az Ukrenergo alállomásait és termelőberendezéseit Odessza, Harkiv, Zaporizzsja, Lviv és Kijev régiókban.

Andrij Gota, a Centrenergo felügyelőbizottságának elnöke szerint az orosz csapatok különösen a Tripilja hőerőművet rombolták le teljesen. Az akciók ráadásul pénteken is folytatódtak, amikor az oroszok ismét drónokkal és rakétákkal támadtak ukrajnai létesítményeket.

Közben kiderült az is, hogy az április 11-én, csütörtökön éjszaka végrehajtott nagy erejű rakétatámadásnál, amikor az oroszok teljesen megsemmisítették a Kijev környéki tripiljai hőerőművet, a Defense Express ukrán katonai portál szerint Moszkva az egyik legújabb fegyverével, a H–69-es szubszonikus rakétával csapott le a létesítményre. A portál azt írta, hogy ez a fegyver veszélyesebb a H–47 Kinzsal hiperszonikus rakétánál is, pedig az is sok fejtörést okoz az ukrán légvédelemnek.

Hirdetés

A Defense Express szerint a H–69 elsősorban a navigációs rendszerében tartalmaz újításokat a korábbi orosz rakétákkal szemben, de a legnagyobb előnye az lehet, hogy „ultraalacsony” magasságban, akár húsz méteren is képes repülni, emiatt nagyon nehéz kivédeni.

Ráadásul, ezt a rakétát akár 400 kilométerről is kilőhetik, ami nagyobb távolság a szokásosnál, továbbá a fegyver hordozására a nagyobb számban rendelkezésre álló Szu–34 és Szu–35-ös orosz taktikai vadászgépek egyaránt képesek. Ezek felszállását kevésbé érzékeli az ukrán légvédelem.

Vagyis Ukrajna könnyen spirálba kerülhet. Ha ugyanis romlik az ukrán légvédelem hatékonysága, akkor több orosz rakéta ér célba. Ezzel csökken az ukrán gazdaság és hadsereg hatékonysága, ami további gyengülést okoz. Villamos energia nélkül viszont lényegében nem létezhet keleti szomszédunk, vagyis? Jöhet a végjáték?

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés