Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lándzsával szúrtak meg migránsok egy lengyel katonát a lengyel-fehérorosz határon

Hirdetés

Donald Tusk 200 méteres ütközési zónát hozna létre a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

Lengyelország újra 200 méteres pufferzónát (ütközési zónát) hoz létre a Fehéroroszországgal közös határszakaszon – közölte Donald Tusk miniszterelnök szerdán, miután előző nap egy lengyel katona súlyosan megsérült egy illegális migránsok által elkövetett támadásban.

Az 1. varsói páncélos dandár egyik katonáját kedden kora reggel a határzárat áttörni próbáló migránsok egy rögtönzött lándzsával szúrták meg. A lengyel ügyészség a keddi incidenst gyilkossági kísérletnek minősítette – írja a PAP állami hírügynökség.A lengyel határőrség közlése szerint a migránsok a támadás során köveket és más veszélyes tárgyakat is dobáltak a lengyel rendfenntartókra.

Hirdetés

Donald Tusk azt mondta a szerda reggeli határlátogatásán, hogy ahol lehetséges, visszaállítják a 200 méteres pufferzónát.„Készen állunk arra, hogy a jövő hét elején meghozzuk ezt a döntést” – mondta a Dubicze Cerkiewne faluban tartott sajtótájékoztatón. Czesław Mroczek belügyminiszter-helyettes a Lengyel Rádiónak kedd reggel azt nyilatkozta, hogy Fehéroroszország nemcsak szemet huny, hanem aktívan elősegíti a migránsok lengyel határra történő mozgását, ami egyfajta hibrid hadviselés, amelynek célja a régió destabilizálása.

Andrzej Jóźwiak, a határőrség szóvivője kedden újságíróknak szintén megerősítette, hogy fehérorosz erők segítik a migránsokat: „Egyértelműen látjuk, hogy a fehérorosz erők segítenek a külföldieknek a határátlépési kísérletek során, és ezeket a migránsokat olyan eszközökkel szerelik fel, amelyek megkönnyítik számukra a határátlépést.”

A határőrség adatai szerint idén több mint 13 ezren próbáltak meg illegálisan átjutni Lengyelországba Fehéroroszországból, miközben az utóbbi napokban ugrásszerűen megnőtt a kísérletek száma. Megfigyelők ezt annak tulajdonítják, hogy Oroszország nyomást gyakorol az európai uniós országokra a közelgő választások előtt – jelentette a Lengyel Közszolgálati Rádió IAR hírügynöksége.

Hirdetés

Forrás: Körkép.sk

Hirdetés
Hirdetés