Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lavrov: sokan hibának tartják, hogy a hidegháború után nem oszlatták fel a NATO-t

Hirdetés

Sok szakértő úgy véli, hogy a NATO-blokkot a Szovjetunió összeomlása és a Varsói Szerződés megszűnése után kellett volna feloszlatni – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a külföldi nagykövetségek vezetőivel az ukrajnai rendezésről tartott találkozón.

„Ma sok történész és politológus Nyugaton azt az álláspontot képviseli, amelyet kollégáik már sok-sok éve, sőt talán évtizedek óta hangoztatnak. Ez pedig az, hogy amikor a Varsói Szerződés megszűnt, amikor a Szovjetunió kezet nyújtott az egyesülésért Európával, az Egyesült Államokkal és a Nyugattal mint egésszel az egyenlőség, a kölcsönös előnyök és a tisztelet alapján. A NATO-t senki sem oszlatta fel. És tulajdonképpen senki sem tervezte ezt” – mondta a miniszter.

Lavrov megjegyezte, hogy „éppen tegnap egy híres amerikai közgazdász, Jeffrey Sachs politológus idézte ezt a hibát egy Tucker Carlsonnak adott interjúban”.

Hirdetés

„Ez nem történt meg. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az USA ellenállhatatlan vágya, hogy a NATO-n keresztül megtartsa az ellenőrzést Európa felett, volt az oka” – mondta a miniszter.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés