Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Miért szállították váratlanul helikopterrel Ficót Pozsonyba?

Hirdetés

Néhány órája még arról szóltak a hírek, hogy Robert Fico a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban marad, ennek ellenére csütörtök este mégis átszállították Pozsonyba a szlovák miniszterelnököt – erről írt még tegnap késő este az Index.

Mint a hírportál emlékeztetett: csütörtök délután még arról számoltak be, hogy a várt ütemben javul Robert Fico szlovák kormányfő állapota, és ha ez továbbra is így megy, akkor az orvosi konzílium dönt a folytatásról.

Ehhez képest valamiért mégis más döntés született, ugyanis a szlovák közmédia (RTVS) jelentése szerint Robert Ficót 18 óra körül mentőhelikopterrel átvitték Pozsonyba. Ezt az információt – mint írták – utóbb a besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuníková is megerősítette. Az tehát biztos, hogy Fico már nincs Besztercebányán, de hogy hová szállították, az viszont már kérdéses.

Hirdetés

Az RTVS szerint a miniszterelnök nem sokkal 19 óra előtt landolt a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtéren. A Szlovák Köztársaság Kormányhivatala azt közölte, hogy a kormányfőt a pozsonyi Szent Mihály Kórházba szállítják. Ezzel szemben később több szlovák sajtóforrás is azt jelentette, hogy Ficót valójában nem kórházba, hanem a saját otthonába vitték.

Többek közt ezt közölte a TV JOJ is, amely fotókat és egy videót is mellékelt erről. A csatorna szerint Fico otthona körül rendőröket és biztonsági őröket láttak a közeli lakosok. Akárhogy is – fogalmazott az Index –, az kedvező jelnek nevezhető Robert Fico egészségére nézve, hogy át tudták szállítani Pozsonyba. Ebből arra lehet következtetni, hogy javult a kormányfő állapota.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ebből a lépésből sok mindenre lehet következtetni, és ezek közül csak az egyik, hogy Ficó állapota lehetővé tette a hazaszállítást, ha egyáltalán tényleg otthon van.

Hirdetés

Ugyanígy lehetséges az is, hogy úgy érzik, valamiért nagyobb biztonságban van Pozsonyban, akár az otthonában, mint Besztercebányán. Az is lehet, hogy a kormányfőnek olyan kezelésre van szüksége, amit Pozsonyban kaphat meg. A legjobb persze az lenne, ha az állapota tényleg gyorsan javulna, mert – nem hittem évekkel ezelőtt, hogy ezt egyszer leírom – nagy szükség van Fico józanabb hangjára az európai politikai életben.

Engem már csak egy kérdés foglalkoztat. Miért hívják a besztercebányai egészségügyi intézményt, F. D. Roosevelt Egyetemi Kórháznak?

Nem volt elég neves néhai felvidéki orvos, egészségügyi szakember, kutató, aki nevét viselhetné a kórház? Hálát adok azért, hogy Magyarországon mások mellett Péterfy Sándorról, Heim Pálról, Semmelweis Ignácról, Merényi Gusztávról, Gottsegen Györgyről, Petz Aladárról vagy éppen Jahn Ferencről neveztek el egészségügyi intézményt. Erre is büszkék lehetünk!

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés