Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Vádlottak padján az influenszer-tüntetés két főszervezője

Hirdetés
Elkezdődött Nagy Ádám és Szabó Márton, ismertebb nevükön Fókuszcsoport Ádám és Csoki rágalmazási pere. A YouTube-csatornájukon futó napi műsor egyik részében orosz ügynöknek nevezték Szabó Balázs független képviselőt, aki először helyreigazítást kért a youtuberektől, majd ennek hiányában jogi útra terelte az ügyet. Ádámot és Mártont a rágalmazási per mellett arról is kérdeztük, hogy milyen alapon neveznek ügynöknek valakit, miközben ők kapnak több millió forintot egy idegen ország nagykövetétől, amiről meg büszkén be is számoltak a műsorukban. Nézd meg a teljes beszélgetést!
Mint kiderült, Ádám és Csoki tevékenysége nem minősül sajtómunkának, ők pedig nem médiamunkások. Jogilag legalábbis semmiképp sem. Annak ellenére, hogy kvázi napi hírműsort vezetnek, amit százezrek néznek, különböző bulvár és közéleti témákat elemeznek, aktívan politizálnak, mégsem minősülnek sajtómunkatársnak, így a médiatörvény rájuk nem vonatkozik. Azzal, hogy a YouTube számukra kedvező algoritmusa óriási megjelenést biztosít nekik, mentesülnek a hagyományos médiatörvények alól. Ilyen szempontból csak a YouTube közösségi alapelvei vonatkoznak rájuk, amit a 330+ adás alatt szerencsére még egy kijelentésükkel sem sértettek meg. Eggyel sem. Micsoda szerencse.

Az ilyen beszélgetésektől sokan véres vitákat várnak, ez ma azonban elmaradt. Egy külső szemlélő azt hihetné, hogy mi hárman egy nagy baráti kör vagyunk, akik időközönként még együtt is vacsoráznak (a Szabadság tér mellett). Az influenszerduó szokatlanul visszafogottan viselkedett a teljes beszélgetés alatt. Annak ellenére, hogy a műsorukban ettől sokkal szókimondóbb, bátrabb arcukat mutatják, most mintha a szokásosnál fáradtabbak lettek volna. Ez persze érthető egy másfél órás bírósági meghallgatás után, de a videóik alapján az ember kicsit kiélezettebb párbeszédre számít.

Független tartalomgyártók

Ádámtól és Csokitól megtudhattuk, hogy ők magukat független, illetve független–szubjektív tartalomgyártóként aposztrofálják. A beszélgetés közben az is kiderült, hogy ez pontosan mit jelent. Csoki elmondása szerint ők nem szeretnék leváltani a Fideszt, mindössze azt szeretnék, ha a Fidesz úgy vezetné az országot, ahogyan azt ők látják jónak. Ettől függetlenül a mögöttük álló 330 adás alatt jó, ha három alkalom volt, amikor a kormány társadalmilag is támogatott intézkedéseit pozitív színben tüntették fel.

Hirdetés

Pressman influenszerei

A Fókusz stúdió nemrég több millió forintot kapott Pressman hivatalától egy pályázat keretén belül. Amikor arról kérdeztem Ádámot, hogy mik voltak a pályázat feltételei, nem igazán tudott mit mondani. Elmondása szerint ezt egy pályázatíró adta be, ők nem tudják, mik a feltételek, de arra biztosan emlékszik, hogy nem volt benne tartalmi elvárás. Pressmanék nem szabták meg, hogy ezért a több millió forintért milyen tartalmat kell Ádáméknak a jövőben előállítaniuk. Ez arra enged következtetni, hogy a Fókusz stúdió jelenlegi tevékenysége kiváló harmóniában áll az amerikai követség érdekeivel. Ezen a ponton pedig felmerült egy újabb kérdés: Ádámék orosz ügynöknek nevezték Szabó Balázst, miközben több millió forintot kaptak politikai tevékenység végzésére egy idegen ország nagykövetétől. Ha Szabó Balázs orosz ügynök, Ádámék vajon micsodák? Erre sajnos nem kaptunk választ.

Jeszenszky Zsolt és a CIA

Hirdetés

Jeszi az influenszertüntetést megelőzően arról beszélt a Hír TV Napi aktuális című műsorában, hogy az USA rendszeresen finanszírozza a magyarországi ellenzéki médiát. Ádám és kis barátja egy egész adást szenteltek annak, hogy kinevessék Jeszit és egy amolyan alusisakos laposföldhívőnek állítsák őt be. Jelenleg azonban ott tartunk, hogy az ezen nevetgélő, kormányváltó szándékú influenszerek több millió forintot kaptak az imént említett országtól. Arra a kérdésre, hogy bocsánatot fognak-e kérni Jeszitől, csak annyit mondtak, hogy meg kell nézni, mit mondott Jeszi és mérlegelni a szavait. Magyarul: nem.

A beszélgetés végén Csoki a közbeszéd lezüllésén kesergett, majd nehezményezte, hogy korábban megjegyzéseket tetem az olyan testi adottságaira, mint az enyhe, egyáltalán nem kóros túlsúlya és alacsonysága. Ezt vélhetően arra alapozza, hogy egy véleménycikkemben Sancho Panzához és Don Quixotehez hasonlítottam az influenszerduót, azonban szeretnék mindenkit megnyugtatni: ez nem a testi adottságokról szólt.

Hirdetés

Don Quixote és Sancho Panza

Amellett, hogy valóban van köztük némi külső hasonlóság, az igazi párhuzamot a karakterük adja. Az ikonikus duó esetében is az amúgy csak másodhegedűsként funkcionáló Sancho Panza képviseli a józan ész hangját. Ez a párhuzam gyakran Ádám és Csoki esetében is előjön.

A vád

Hirdetés

A helyszínen találkoztunk a felperessel is. Szabó Balázs független képviselő elárulta, milyen okból perelte be Ádámot és Csokit, illetve mit vár az bíróságtól. Elmondása szerint a bocsánatkérés ezen a ponton már nem elég. Annak ellenére, hogy a szólásszabadság elkötelezett híve, azt nem tűri, hogy orosz ügynöknek és elítélt bűnözőnek nevezzék őt százezrek előtt. A vele készült videót alább találjátok.

Kíváncsian várjuk, megússza-e Fókuszcsoport Ádám és Csoki egy ejnye-bejnyével, vagy súlyos árat fizetnek a rágalmazásért? Tanulnak-e az esetből, vagy ott folytatják, ahol abbahagyták, illetve lesz-e következménye annak, hogy Pressman rendszeresen kényezteti az ellenzék szócsöveként is funkcionáló médiamunkásokat?

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés