Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

AFP: Niger visszavonta a franciák uránbányászati engedélyét

Hirdetés

Niger katonai kormánya visszavonta az Orano francia állami vállalat engedélyét, amely lehetővé tette számára, hogy a világ egyik legnagyobb uránbányáját üzemeltesse a nyugat-afrikai országban – jelentette csütörtökön az AFP.

Az Orano közölte, hogy eltiltották az észak-nigeri Imouraren bányától, amely becslések szerint 200 ezer tonnányi mennyiséget tartalmaz az atomerőművekben és fegyverekben használt fémből – jelentette az AFP hírügynökség egy a cégtől kapott sajtóközleményre hivatkozva.

“Az Orano tudomásul veszi a nigeri hatóságok döntését, miszerint az Imouraren SA nevű leányvállalatától visszavonják a lelőhely kitermelésére vonatkozó engedélyt” – áll a cég csütörtöki közleményében.

Hirdetés

Niger 2009-ben adott működési engedélyt a lelőhely kitermelésére az Imouraren SA-nak, amely 66,65%-ban az Orano, 33,35%-ban pedig a nigeri állami tulajdonú Sopanin vállalat tulajdonában van. A feltárások 2012-ben kezdődtek, de a fejlesztést 2015-ben leállították, állítólag a 2011-es japán atomkatasztrófát követő urán világpiaci árcsökkenés miatt.

A francia nukleáris fűtőanyag-gyártó azonban bejelentette, hogy június 4-én újraindult a tevékenység a helyszínen, és több tucat embert foglalkoztatnak “a munka előrehaladása érdekében” a projektben, amely a tervek szerint mintegy 800 embert foglalkoztat majd, beleértve az alvállalkozókat is.

A francia vállalat 1971 óta működik Nigerben, és most egy másik uránbányát, a Somairt ellenőrzi az északi Arlit régióban, miután 2021-ben bezárták a közeli Akokanban található Cominakot. A nigeri kormány a Somair 33%-át birtokolja, amely több mint öt évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését.

Hirdetés

Niger a világ hetedik legnagyobb urántermelője, a World Nuclear Association szerint a globális termelés 5%-át adja. Tavaly augusztusban az Európai Atomenergia-közösség (Euratom) szerint az egykori francia gyarmat 2022-ben az unió második legnagyobb természetes uránszállítója lesz.

A Száhel-menti állam bányái fontos uránforrásnak számítanak a párizsi atomreaktorok számára, és a franciaországi áramtermelésre felhasznált urán 15-17%-át teszik ki – derül ki a francia média jelentéseiből.

Mióta tavaly júliusban átvette az irányítást Niamey felett, a nigeri katonai rezsim lépéseket tett nemcsak a leváltott polgári kormány és nyugati partnerei között korábban aláírt biztonsági megállapodások, hanem a külföldi bányászati koncessziók felülvizsgálatára is.

Hirdetés

A tengerparttal nem rendelkező ország új vezetése néhány nappal a puccs után betiltotta a Franciaországba irányuló urán- és aranyexportot, és azóta kiutasította a francia csapatokat, az amerikai erők pedig szeptember közepéig távoznak.

Az Orano korábban kijelentette, hogy a bányászati tevékenység a puccsot követő “biztonsági események” ellenére is folytatódik a volt francia gyarmaton.

Csütörtökön a francia cég kijelentette, hogy “kész minden kommunikációs csatornát nyitva tartani a nigeri hatóságokkal” az imouraren-i bánya kitermelési engedélyének visszavonásával kapcsolatban.

Hirdetés

Az Orano közölte, hogy “fenntartja magának a jogot arra, hogy a működési engedély visszavonásáról szóló határozatot a hatóságok, az illetékes nemzeti vagy nemzetközi igazságszolgáltatási szervek előtt megtámadja”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés