Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az USA közölte, hogy nem talál 62 millió dollárnyi Ukrajnába küldött fegyvert

Hirdetés

Az amerikai védelmi minisztérium egy szerdán közzétett jelentés szerint nem tudják hol van 62 millió dollár értékű fegyver, amelyeket Ukrajnába küldtek.

A következtetéseket a Pentagon főfelügyelője ismertette, miután értékelte, hogy a védelmi minisztérium hatékonyan ellenőrzi-e az ukrán fegyveres erőknek átadott védelmi eszközöket.

Hirdetés

A felügyelőszerv megállapította, hogy tavaly november végéig összesen 62,2 millió dollárnyi, a fokozott végfelhasználás-ellenőrzésre (EEUM) kijelölt eszköz eltűnését jelentették. Ezek között vannak éjjellátó eszközök, Javelin páncéltörő rakéták és rakétaindító egységek.

A jelentés szerint az Egyesült Államok ukrajnai Védelmi Együttműködési Hivatala (ODC) “nem tudja megmondani, hogy ezek közül a tételek közül melyek tűntek el, és melyek semmisültek meg”. Az ukrán hadsereg egyelőre nem adott felvilágosítást – teszik hozzáAz ODC az ukrán védelmi minisztériummal és a fegyveres erőkkel együttműködve dolgozik azon, hogy felszerelést és kiképzést biztosítson Kijevnek az Oroszországgal fennálló konfliktusban. Az ukrán hadsereg az ODC-nek tesz jelentést az amerikaiak által szállított felszerelések használatáról.

A felügyeleti szerv azt is megállapította, hogy a veszteségjelentéseket átlagosan 301 nap után nyújtották be, ami körülbelül tízszer hosszabb idő, mint az előírt határidő.

Hirdetés

“Ez növeli annak kockázatát, hogy a DoD elveszítheti az elszámoltathatóságot az Ukrajnának biztosított EEUM kijelölt védelmi cikkek felett” – olvasható a dokumentumban.
A jelentés megjegyezte, hogy a vizsgálat keretein kívül esik annak megállapítása, hogy történt-e “eltérítés” a katonai segítségnyújtásból. Az Ukrajnának küldött amerikai fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények vádjait vizsgálják – tette hozzá a jelentés.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés