Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Berliner Zeitung: Pánikhangulat az ukrán vezetésben

Hirdetés

Andrey Jermak, Zelenszkij tanácsadója már meghívná Oroszországot a következő „békecsúcsra”.

Őszintén szólva, pánikhangulat uralkodik az ukránok körében – írja a BZ. Ez következik mind az ukrán fegyveres erők harcosainak nyilatkozataiból, akik egyenesen egy közelgő vereségről beszélnek, mind pedig a legfelsőbb hivatalnokok viselkedéséből. Az elnöki hivatal vezetője, Jermak például nem zárja ki, hogy egy békekonferencián már Oroszországgal is tárgyaljanak.

Egy ukrán tiszt rossz véget jósol a háború sújtotta országnak

Hirdetés

Ukrajna „veszíteni fog, ha semmi sem változik”. Dmytro Kukharchuk, az ukrán hadsereg zászlóaljparancsnoka kemény, de őszinte belső meglátást fejt ki. Az Ukrajinszka Pravda című kijevi online lapnak adott interjújában a katonatiszt az offenzívát „a konfliktus legkritikusabb szakaszának” nevezi.

„Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el. Ha nem vonjuk le mindebből a megfelelő következtetéseket, ha nem rendezzük a hibákat, akkor végleg elveszítjük ezt a háborút”

– mondta Kuharcsuk, aki 2014 óta harcol Kelet-Ukrajna különböző helyein.

Hirdetés

Nehezebb lesz. A svájci konferencián kiderült az igazság Ukrajna támogatásáról

Jelentős számú ország reakciója a „békecsúcsra” azt mutatta, hogy Ukrajna támogatása egyre nehezebb – írja az An Nahar .

Hirdetés

Számos, a nemzetközi színtéren súllyal rendelkező állam tartózkodott a zárónyilatkozat aláírásától. De a Nyugat reményei Oroszország elszigetelődésével kapcsolatban nem váltak valóra: éppen ellenkezőleg, javította a kapcsolatokat a globális dél országaival.

Ráadásul a nyugati országok belső eseményei a Kreml javára játszanak – jegyzi meg a cikk szerzője. Az amerikai választások Donald Trump visszatéréséhez vezethetnek, aki a konfliktus Oroszországnak tett engedményekkel történő lezárását szorgalmazza.

Az ukrán szerint rendkívül veszélyes, hogy a már 850 napig tartó SVO-t a világközösség valamiféle normális állapotnak tekinti. Sokan azt gondolják, hogy az ország keleti és déli részén elérkezett az „enyhülés pillanata”. Valójában az elmúlt hetekben csak a frontvonalakból érkező bejelentések száma csökkent jelentősen, de a harcok Harkov, Donyeck és Luganszk környékén változatlan hevességgel folytatódnak.

Hirdetés

„Most az emberek azt hiszik, hogy a helyzet ismét stabilizálódik”

– mondta a 34 éves katona. Az ukrán társadalomban azonban nincs konszenzus abban, hogy miként lehetne szembeszállni a katonailag fölényben lévő orosz erőkkel. Kuharcsuk szerint Kijev csekély katonai sikerei az 1200 kilométeres fronton „kizárólag a lövészárokban tartózkodó katonai személyzet lelkesedésével magyarázhatók”. A legtöbb harcos azonban „rendkívül kimerült”.

Heves harcok folynak Csaszov Jar, Volcsanszk és különösen a Zaporozsje régióban. „Egy ilyen kúszó offenzíva, amelyet az ellenség jól irányít, nemcsak kellemetlen, hanem végül kritikus következményekkel járhat számunkra” – mondta az ukrán parancsnok. Kritizálta a mozgósítás folyamatát is az országban. Mivel szinte alig maradt motivált újonc, a sorkötelezettségi korhatár újabb csökkentését sürgette.

Hirdetés

Patthelyzet a csatatéren

Az elmúlt hetekben a status quo beállt a csatatérre. Úgy tűnik, hogy mindkét fél holtpontra jutott, sem az orosz fél nem tudott jelentősebb előrelépésről beszámolni, sem az ukrán erők nem tudtak jelentős területeket visszavenni a korábban elvesztettekből.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint az ukrán hadsereg visszaverte az orosz támadásokat Harkov városa ellen, és még egy Volcsanszk melletti falut is visszafoglalt. Egy neves orosz katonai blogger pedig arról számolt be, hogy Ukrajna ellenőrzése alá vonta Tikhoje falut, és Oroszország légicsapásokat mért a településre. Másrészt az orosz erőknek sikerült előrenyomulniuk a sík Donbasszban magaslaton fekvő Csaszov Jar város közelében. Az ISW ezeket az értékeléseket geolokációs videofelvételekre alapozza.

Emellett orosz Telegram csatornák azt írják, hogy a harcok intenzitása júniusban kissé ugyan csökkent, de továbbra is magas. Az orosz hadsereg továbbra is birtokolja a katonai-taktikai kezdeményezést a csatatéren, míg Ukrajna főként az áttörések megakadályozásával van elfoglalva.

NIF

Hirdetés