Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Biden: lehet, hogy Ukrajna a háború után sem csatlakozik a NATO-hoz

Hirdetés
Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai békéről alkotott elképzelése nem azt jelenti, hogy az ország az Egyesült Államok vezette katonai szövetség része lesz – derül ki a Time magazinnak adott, kedden megjelent interjújából.

Biden május 28-án ült le a Time főszerkesztőjével és washingtoni irodavezetőjével a Fehér Házban, és beszélt az Ukrajnával, Kínával, Izraellel és a választásokkal kapcsolatos politikájáról.

„A béke úgy néz ki, hogy Oroszország soha, soha, soha, soha, nem foglalja el Ukrajnát. Így néz ki a béke. És ez nem a NATO-t jelenti, hogy ők a NATO tagjai” – mondta Biden, amikor az ukrajnai végjátékról kérdezték.

„Ez azt jelenti, hogy olyan kapcsolatunk van velük, mint más országokkal, ahova fegyvereket szállítunk, hogy a jövőben meg tudják védeni magukat” – tette hozzá. „De ez nem az, ha észrevették, én voltam az, amikor – és ti is beszámoltatok róla a TIME-nál – azt mondtam, hogy nem vagyok hajlandó támogatni Ukrajna NATO-osítását”.

Hirdetés

Biden ezután azzal érvelt, hogy a Nyugat „a háború felé vezető csúszós lejtőn van, ha nem teszünk valamit Ukrajnával kapcsolatban”, és ha Kijev elbukik, akkor „látni fogják, hogy Lengyelország eltűnik, és látni fogják, hogy az összes olyan ország Oroszország tényleges határa mentén, a Balkántól és Belarusztól kezdve, mindezek, saját maguk fognak alkalmazkodni”.

Biden szerint jóváhagyta az Ukrajna elleni orosz „invázióról” szóló hírszerzési információk nyilvánosságra hozatalát, „hogy a világgal tudassa, hogy még mindig mi vagyunk a főnökök. Még mindig tudjuk, mi folyik itt”.

„Mi vagyunk, mi vagyunk a világhatalom” – mondta ismételgetve a 81 éves demokrata a Time-nak.

Hirdetés

Bizonyítékként a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel 2021 júniusában Svájcban tartott csúcstalálkozóra mutatott rá, ahol az orosz elnök állítólag azt mondta, hogy nem szeretné látni „a NATO finnesítését”.

„Mondtam neki, hogy nem a [NATO finnesítését, hanem] Finnország NATO-osítását fogja megkapni. És mindenki azt gondolta, beleértve önöket is, hogy őrült vagyok” – mondta Biden.

„És képzeljék el, mi történt? Megcsináltam. Megcsináltam. És most mi vagyunk a legerősebb nemzet.”

Hirdetés

2021 decemberében Oroszország két biztonsági szerződéstervezetet küldött az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, amelyben többek között arra kértek ígéretet, hogy Ukrajna soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette blokkhoz. 2022 januárjában Washington és Brüsszel elutasította Moszkva javaslatát, ragaszkodva ahhoz, hogy a NATO „nyitott ajtók” politikája nem függ külső vétótól. Az ukrajnai orosz hadművelet egy hónappal később kezdődött.

Olaf Scholz német kancellár május végén elismerte, hogy Ukrajna a következő 30 évben nem biztos, hogy csatlakozhat a NATO-hoz. A szövetség katonai bizottságának vezetője, Rob Bauer admirális márciusban azt mondta, hogy az ország szövetségi tagságának kérdése megoldódott, de még folynak a tárgyalások arról, hogy „mikor és milyen módon”.

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete, Julianne Smith a maga részéről április végén azt mondta, hogy Zelenszkijt meghívják a júliusra tervezett washingtoni csúcstalálkozóra, mert ott Ukrajna lesz az egyik fő téma. Ugyanakkor leszögezte, hogy Kijev várhatóan nem csatlakozik a szövetséghez a csúcstalálkozón. A szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg ugyanebben a hónapban azt mondta, hogy a közelgő csúcstalálkozón nem számít megállapodásra Ukrajna tagságáról.

Hirdetés

2022 szeptember végén Zelenszkij azt mondta, hogy az országa gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot. Stoltenberg ugyanakkor többször is kijelentette, hogy Ukrajna teljes jogú szövetségi tagsága lehetetlen egy fegyveres konfliktus alatt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban megjegyezte, hogy a Kreml meghallgatta Zelenszkij NATO-csatlakozási kérelmét, valamint az arra adott különböző reakciókat. Szavai szerint Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és emlékszik arra, hogy Ukrajna szövetség felé való orientációja volt az egyik oka a különleges művelet megindításának.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés