Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Egymás után kapják a rossz híreket az ukránok

Hirdetés

A felére csökkentené az Ukrajnának szánt támogatásokat Észtországban Martin Helme, az ellenzéki, radikális jobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) vezetője, ha pártja hatalomra kerül. A politikus szavait az észt állami műsorszolgáltató ERR internetes portálja idézte hétfőn, itthon pedig a Híradó szemlézte.

Helme hangsúlyozta: „Felére csökkentjük az ukrajnai korrupciós gödörbe dobott támogatásokat, és ismét több száz milliót fogunk megtakarítani. – Ha ezeket az egyszerű intézkedéseket végrehajtjuk, akkor mind a honvédelemre, mind a további adócsökkentésekre marad pénzünk” – tette hozzá.

Úgy vélekedett: az észt diplomatáknak arra kellene összpontosítaniuk, hogy az ukrajnai konfliktus leállításáról győzzék meg a vezető nyugati országokat. Az észt külügyminisztérium június 5-én a helyi állami televízió és az ERR rádió megkeresésére azt közölte, hogy az Észtország és Ukrajna által aláírni tervezett, a Kijevnek nyújtandó évi 100 millió eurós katonai segélyről szóló kétoldalú dokumentum nem kötelező érvényű.

Hirdetés

– Ez egy kétoldalú politikai szándéknyilatkozat, nem pedig nemzetközi szerződés – fűzte hozzá a tárca. S azt kell, hogy mondjam, Helmének nagyon igaza van, már csak az kellene, hogy a pártja hatalomba vagy annak közelébe jusson.  Nagy dolog lenne, ha az eddig folyamatosan elvetemültnek mutatkozó Baltikumban is lenne egy józan és erős hang!

A baj és úgy tűnik, a rossz hírek sem járnak egyedül. Az Index.hu portálon jelent meg az információ, amely szerint Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter – a Sky News tudósítása alapján – azt mondta, hogy az ország folytatja a tárgyalásokat a kötvénytulajdonosokkal, miután nem sikerült megállapodásra jutni a mintegy 20 milliárd dolláros nemzetközi adósság átütemezéséről.

Ukrajna és a nemzetközi kötvények tulajdonosai között olyan megállapodás született, amely lehetővé tette az ország számára, hogy Oroszország 2022-es inváziója után felfüggessze a kifizetéseket.

Hirdetés

Mint az Index.hu kifejtette: ez a megállapodás augusztusban lejár, ami növeli annak esélyét, hogy az ország fizetésképtelenné válik, ha addig nem születik új megállapodás. Eddig a kormány új megállapodásra vonatkozó javaslata és a kötvénytulajdonosok ellenjavaslata nagy eltéréseket mutatott a szerkezetátalakítás lehetséges formái között.

– Az erős hadseregeket erős gazdaságnak kell támogatnia ahhoz, hogy háborúkat nyerjünk – mondta Marcsenko, hozzátéve, hogy az ország gazdasága „törékeny egyensúly”, amely a partnerek következetes és jelentős támogatásától függ. – Az időben történő adósságátütemezés ennek a támogatásnak kritikus része – tette hozzá.

Hát erre szokták mondani: hiszem, ha látom, de lássuk a medvét. Húú, a medvét nem nagyon szeretik manapság Ukrajnában…

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés