Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Felmérés: történelmi csúcson Le Pen pártjának népszerűsége

Hirdetés

A francia jobboldali Nemzeti Tömörülés párt, amelyet korábban Marine Le Pen vezetett, egy frissen közzétett felmérés szerint elérte a legmagasabb népszerűségi szintjét az előrehozott választások előtt. Emmanuel Macron elnök a hónap elején írta ki a szavazást, miután saját pártja leszerepelt az európai parlamenti választásokon.

A francia törvényhozás összetételéről döntő két fordulóból az elsőt vasárnap tartják.

Pénteken a Radio Classique nyilvánosságra hozta a LegiTrack OpinionWay felmérésének eredményeit, és arra a következtetésre jutott, hogy “a Nemzeti Tömörülés most a legmagasabb, 37%-os eredményen áll a kampány kezdete óta, és egy hét alatt 2 pontot javított is”.

Hirdetés

A rádió szerint a baloldali Új Népfront szövetség versenyzői a választók 28%-ának támogatását élvezik, míg Macron elnök centrista szövetsége 20%-kal csúszott vissza a harmadik helyre.

Le Pen évekig a Nemzeti Tömörülés vezetője volt, és három alkalommal indult az elnökválasztáson. A Macron-kormány bel- és külpolitikájának éles hangú kritikusa, jelenleg a párt parlamenti frakcióját vezeti. A párt jelenlegi vezetője a 28 éves Jordan Bardella.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel fele nem számít arra, hogy bármelyik párt többséget szerez a nemzetgyűlésben.

Hirdetés

A Le Figarónak adott interjújában a hónap elején Le Pen azt mondta, hogy nem fog Macron elnök azonnali leváltására törekedni, ha a Nemzeti Tömörülés nyeri a parlamenti választást. A veterán politikus arra hivatkozott, hogy szeretné elkerülni az “intézményi káoszt”, és azt jósolta, hogy “egyszerűen együttélés lesz”.

Azzal vádolta az államfőt, hogy pusztítást végez a francia közszolgáltatásokban és a bevándorlási rendszerben, valamint destabilizálja a politikai rendszert.

Macron elnök eközben hétfőn azt állította, hogy akár a szélsőjobboldal, akár a szélsőbaloldal – amelyet szélsőségeseknek minősített – győzelme polgárháborúhoz vezethet Franciaországban. Ragaszkodott ahhoz, hogy csak az általa vezetett centrista szövetség akadályozhatja meg, hogy az ország átessen ezen a szakadékon.

Hirdetés

Egy héttel korábban a Les Echos című gazdasági napilap egy közvélemény-kutatásra hivatkozva arról számolt be, hogy a francia elnök támogatottsága 2022 májusában, második ötéves mandátumának kezdete óta nem látott mélypontra zuhant, mindössze 24 százalékra.

A francia alsóházi választásokat két fordulóban, június 30-án és július 7-én tartják.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés