Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Kéri László szerint Poloska Péter fejében van egyfajta hasadás

Hirdetés

A politológus szerint Rónai Egon pedig pontosan tudja, hogy van tulajdonosi elvárás az ATV-nél.

Kéri László politológus volt a Friss Hírek podcast vendége, ahol szóba került többek között Magyar Péter botrányos kirohanása az ATV stúdiójából, ami után még az ATV munkatársait is listázta a Tisza Párt elnöke.

Hirdetés

Kéri László kiemelte, Magyar Péter kirohanása az ATV-csatorna egyik legnézettebb videója lett az elmúlt időszakból. „Nem túlzás tehát azt mondani, hogy ez a szokásos politikai és médiabotrányok sorából kilő” – fogalmazott.

A politológus szerint kétféle média van Magyarországon: az egyiket – a közszolgálati részét – a Fidesz kisajátította, vagyis „begyömöszölték a Rogán-művekbe”, illetve van a social média, ami nem feltétlenül kötődik ahhoz a világhoz, ahol áttekinthető finanszírozás, irányítás és tulajdonosi rend van, hanem sokkal nagyobb szabadság van.

„Én érteni vélem azt az idegenkedésbe hajló viselkedést Magyar Pétertől és a környezetétől, hogy eleve bizalmatlanul viseltetik a hagyományos médiával szemben” – mondta Kéri, hozzátéve, hogy azt látja, Magyar Péter fejében van egyfajta hasadás, amit most még nem tud áthidalni.

Hirdetés

„Mégpedig az, hogy tudja, hogy kéne szerepelnie a közszolgálati médiumokban – és folyton követeli is, hogy tessék őt mutatni a közszolgálati csatornákon” – jegyezte meg. Azaz, ma Magyarországon, ha valaki belép a politikai mezőbe, minimum kétfelé kell figyelnie.

Kéri szerint a különbség abban áll, hogy „míg a social médiában ott és annyit szerepelsz, ahol és amennyit akarsz, addig a köztévében nem úgy szerepelsz, nem annyit, és nem azt kérdezik, amit akarsz, s akkor adódik egy konfliktus. Magyar Péter jelenleg még nem tud zavartalanul átmenni az egyik világból a másikba. Az egyikben mindent uralhat, a másikban nem feltétlenül állnak jóhiszeműen hozzá.

Ez egy konfliktushelyzet, és ezt csak egy nagyon rutinos politikus tudja megoldani, neki pedig nincs meg ez a rutinja

Hirdetés

– magyarázta.

Kéri az ATV kapcsán úgy fogalmazott: „Tisztázatlan a profilja, önmagukat szívesen tekintik függetlennek, miközben mindenki tudja róluk, hogy minimum három szempontból nem függetlenek: egyrészt függnek a kormány kegyéből adódó hirdetési pénzektől, másrészt az egyháztól, ami mögöttük van, amivel a társadalom egy része nem tud mit kezdeni, mert nem tudja, hová kötődnek (…), harmadrészt pedig az ott dolgozók önállósága megkérdőjelezhető”.

A politológus szerint hiába mondja Rónai Egon, hogy sosem szól rájuk a főnök, azért vannak szerkesztési elvek, vannak tulajdonosi elvárások.
„Nem kell a főnöknek feltétlenül rád szólnia ahhoz, hogyha te egy több mint egy évtizedes rutinnal magadtól is tudod” – jegyezte meg. „Pontosan tudják azt ott dolgozók, meddig mehetnek el.”

Hirdetés

Kéri szerint ennyire kiszolgáltatott a magyar újságírótársadalom, mint manapság, még sohasem volt. „A ’80-as években még élt és uralkodott Kádár János, de tudtuk a réseket, ahol el lehetett mondani olyan dolgokat is a rádióban, amit kizárt, hogy a Népszabadság megírt volna” – fogalmazott ennek kapcsán.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés