Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lengyelország közölte, hogy nem fogja a Patriot rendszerét átadni Ukrajnának

Hirdetés

A Lengyelországban állomásozó, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerek nem mennek sehová – jelentette ki csütörtökön Cezary Tomczyk, az ország védelmi miniszterhelyettese. A tisztségviselő a New York Times egyik cikkét kommentálta, amely szerint Washington átvehet egyet és átadhatja azt Ukrajnának.

„Lengyelország nem egyezett bele a lengyel üteg átadásába” – mondta Tomczyk az X-en (korábban Twitter). „A lengyel Patriotok a lengyel eget védik, és ez nem fog változni”.

A lap kedden megjelent cikke néhány „magas rangú kormányzati és katonai tisztviselőre” hivatkozva azt írta, hogy Joe Biden elnök jóváhagyta egy másik Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnába telepítését. A döntést állítólag a múlt héten hozták meg. A rendszer – a második, amelyet az Egyesült Államok állítólag Kijevnek adományoz – Lengyelországból érkezett volna – állította a sajtóorgánum, hozzátéve, hogy Washington egy, a közép-európai országban állomásozó amerikai rotációs erő védelmére használtat szállítana a kijevi rezsimnek.

Hirdetés

Azzal kapcsolatban, hogy Amerikának esetleg le kell cserélnie a Kijevnek átadni kívánt rendszert, Tomczyk azt mondta, hogy Washington máshol is találhatna egy másik Patriotot, és nem kellene a lengyel arzenálra támaszkodnia. Amerikai tisztviselők nem kommentálták a lap jelentését, amely azt állította, hogy az elkövetkező napokban új légvédelmi rendszer érkezhet ukrán földre.

A lengyel média szerint az a rendszer, amelyet az Egyesült Államok állítólag Kijevnek tervez átadni, már véd egy logisztikai központot a lengyelországi Rzeszow városában, amelyet Ukrajna nyugati támogatói használnak arra, hogy Kijevet katonai támogatással lássák el.

Korábban a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, Jacek Siewiera is megszólalt az ügyben. A Lengyelországban állomásozó amerikai Patriot-rendszereknek „semmiképpen sem” kellene Ukrajnába menniük – mondta a Radio Zetnek. A tisztviselő rámutatott, hogy országa „kulcsfontosságú” mind Ukrajna katonai segélyszállításai, mind a NATO védelme szempontjából.

Hirdetés

Siewiera azt is elmondta, hogy találkozót kért Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval a kérdésben.

Minden egyes Patriot-üteg erőműből, radar- és irányítóállomásokból, teherautóra szerelt rakétaindítókból és támogató járművekből áll, és körülbelül 1 milliárd dollárba kerül. Kijev már régóta törekszik arra, hogy több légvédelmi rendszert szerezzen be nyugati támogatóitól.

Májusban az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy hadseregének csak a Harkovi terület védelméhez, ahol az orosz erők az elmúlt hónapban előrenyomultak, két Patriot-ütegre van szüksége.

Hirdetés

Blinken viszont májusi kijevi látogatása során kijelentette, hogy Washington „intenzíven összpontosít” a Patriotok és más légvédelmi rendszerek felkutatására és Ukrajnának történő szállítására.

Oroszország többször is azt hangoztatta, hogy a külföldi fegyverszállítások csak meghosszabbítják a Kijev és Moszkva közötti konfliktust, anélkül, hogy annak kimenetelén változtatnának. Március végén Szergej Sojgu akkori védelmi miniszter azt mondta, hogy az év eleje óta legalább öt, Ukrajna által üzemeltetett Patriot rakétaindítót semmisítettek meg.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés