Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Már egy francia polgárháború kitörésével riogatnak

Hirdetés

A franciák szerint az olimpia alatt kitörhet a polgárháború az országban – ezzel a hangzatos címmel írt cikket az Index.hu. A hírportál ebben emlékeztetett arra, hogy Franciaországban előrehozott választások lesznek, miután Emmanuel Macron elnök a szélsőjobboldal térhódítása elől megpróbált előremenekülni, de könnyen lehet, hogy saját csapdájába esik.

Amint Emmanuel Macron bejelentette döntését, többen azonnal David Cameron volt brit miniszterelnökhöz hasonlították, aki 2016-ban abban a hiszemben írt ki népszavazást az Európai Unióból való kilépésről, hogy a választók el fogják azt utasítani. Rosszul tette, és lehet, hogy rosszul cselekedett Macron is.

Hirdetés

− A veszély Franciaországban nem a csalódott reményekben és összetört karrierekben mérhető, mint egy békésen működő demokráciában, hanem a tényleges erőszak kitörésében − írja elemzésében a BBC.

Nicolas Baverez veterán francia politikai kommentátor így foglalta össze a helyzetet: „Az Egyesült Királyságban egy politikai ciklus végén járunk. Teljesen racionális volt Rishi Sunak részéről, hogy előrehozott választásokat írjon ki, és minden a brit parlamenti rendszernek megfelelően zajlik. Franciaország viszont az ismeretlenbe ugrik”.

A BBC megjegyezte, a francia elnök azt gondolta, hogy egy villámháború majd kizökkenti a választókat a „szélsőségekkel” való kacérkodásukból, és centrista többséget juttat a nemzetgyűlésbe.

Hirdetés

Ám, egy héttel az első forduló előtt semmi sem utal arra, hogy számítása helyes volt. A Nemzeti Tömörülés (RN) még mindig vezet a felmérésekben, miközben egy baloldali szövetség, amelynek fő alkotóeleme a szélsőbaloldali France Unbowed (LFI), pályázik a második helyre.

A legvalószínűbb kimenetel vagy az RN abszolút többsége − és így egy szélsőjobboldali kormány −, vagy egy béna kacsa parlament, amelyben egyetlen pártnak vagy koalíciónak sincs abszolút többsége. Baverez szerint a kockázatok három oldalon is megjelenik.

Az első, Franciaország államadósságának válsága, mivel a piacok ugyanúgy ellenszegülnek majd a francia kormánynak, mint az Egyesült Királyság egykori miniszterelnökének, Liz Trussnak. Másodszor az utcák erőszakba borulhatnak. Harmadszor pedig intézményi összeomlás is bekövetkezhet.

Hirdetés

– Az Ötödik Köztársaságot arra tervezték, hogy átvészeljük a válságokat. De nagyon instabil helyzetben vagyunk. A polgárok nem tudják, mit tegyenek, mert maga az elnök sem tudja. Így az intézmények brutális szétesése következhet be – mondta Baverez.

A BBC cikkében megjegyzi, hogy az emberek Franciaország-szerte tudatában vannak annak, hogy az ország veszélyes válaszúthoz érkezett. Emmanuel Macron maga is utalt a polgárháború lehetőségére − mondván, hogy ez a szélsőjobb és a szélsőbal programjának logikus következménye.

Szavait − egy hétfői podcastban − úgy értelmezték, hogy a választókat meg akarja ijeszteni, hogy a közép felé terelje őket, de Baverez szerint ez az interpretáció mélyen téves. – Nagyon veszélyes, hogy ezt a szót használja, és a félelemmel próbálja menteni a hatalmát. Egy demokráciában, amikor a félelmekre játszol, gyűlöletet és erőszakot szülsz – hangsúlyozta a veterán francia politikai kommentátor.

Hirdetés

Emmanuel Macron belügyminisztere, Gérald Darmanin is azt mondta, hogy a hatóságok abból indulnak ki, hogy a választás első és második fordulójának napján (június 30-án és július 7-én) erőszakos tüntetések lehetnek. A rémálomszerű forgatókönyvnek azt tartanák, ha a Nemzeti Tömörülés győzelme a szélsőbaloldalon tüntetéseket robbantana ki, amelyek aztán erőszakba torkollnak, és amelyekhez csatlakoznak a külvárosokban élő bevándorló családokból származó emberek.

A szélsőbaloldali LFI-nek nagy támogatói bázisa van a külvárosokban, és Gáza támogatását tette egyik fő kampánytémájává. S a zavargások kitörhetnek akár az olimpia alatt is.

Azt nem tudni, hogy Baverez milyen célból nyilatkozta azt, amit most az Index is idézett. Simán lehet, hogy valóban ilyen veszélyes a helyzet Franciaországban, de az is lehet, hogy ő is a szélsőjobbtól igyekszik eltántorítani az embereket, csak más módon, mint Macron.

Hirdetés

Legyen bármi is Baverez motivációja, ha győz a Nemzeti Tömörülés, azt sokan nem fogják jó szemmel nézni. De attól tartok, hogy az elégedetlenkedés messze át fog nyúlni a francia határon, és elér a tengerentúlra. Mit elér, üstökösként érkezik majd Washingtonba! A globalista hatalom ugyanis aligha akarja, hogy Franciaországban antiglobalisták kerüljenek hatalomra. Erre mérget vehetünk! S hogy mit lép majd a Nyugat? Az eszközök kapcsán ne nagyon legyenek kétségeink!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés