Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Megkezdődött az érvénytelen szavazatok újraszámlálása, már találtak több tucat érvényeset

Hirdetés

Összesen 24,592 érvénytelen szavazatot ellenőriznek újra.

A sajtó és a nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) dolgozói pénteken kilenc óra után megkezdték a június 9-i a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámlálását.

A választási bizottság munkatársai az NVI épületének aulájában – összesen huszonnégyen, kettesével ülve egy-egy asztalnál – számolják a szavazatokat, kerületenként.

Hirdetés

Fél óra elteltével a bizottság tagjai már végeztek is az I. kerület szavazatainak újraszámlálásával és nem találtak olyan, korábban érvénytelennek nyilvánított szavazatot, amely érvényes lenne.

A legfrissebb hírek szerint azonban

a II. és III. kerület szavazatainak számlálása során már találtak öt ilyen szavazatot, a IV. kerületi szavazatok között pedig több tucatot.

Hirdetés

Miért van szükség újraszámlálásra?

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, az újraszámlálást Vitézy Dávid kezdeményezte, – megfellebbezve a hivatalos eredményt –  miután szerinte számos helyről érkezett jelzés, hogy szavazókörökben tévesen érvénytelenné nyilvánították az egyébként érvényes szavazatokat, vagyis amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve mellett egy érvényes jelölt neve mellé is tettek x-et.

NVB csütörtökön, a jogorvoslati kérelemnek helyt adva, elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást.

Hirdetés

Vitézy kezdeményzése kapcsán kifejtette: rendkívül sok szabálytalanságot tapasztaltak a referendum lebonyolítása során. Alapos gyanú van arra, hogy  Budapest-szerte rendszerszinten tévesen történt az érvénytelen szavazatok számlálás, és ezért nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amelyeket érvénytelennek számoltak el.

Az NVB munkatársai összesen 24,592 érvénytelen szavazat újraszámlálását kezdték meg.

Szoros eredmények

Hirdetés

A vasárnapi választáson Karácsony Gergely  371 466 szavazatot szerzett (47,53 százalék), míg Vitézy Dávid 371 142 szavazatot (47,49 százalék) szerzett. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi főpolgármester mindössze 324 szavazattal nyert.

Ahogy egyébként a Telex beszámolt róla, a Fővárosi Választási Iroda már vasárnap késő délután tájékoztatta a szavazóköröket, hogy akkor is érvényesnek kell tekinteni az egyik jelöltre leadott érvényes szavazatot, ha a szavazólapon egy másik – már visszalépett – jelölt mellé is behúzták az ikszet.

Karácsony Gergely csütörtökön az egész a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte, sőt este 18.00 órára demonstrációra hívta híveit a Nemzeti Választási Iroda épülete elé.

Hirdetés

Vitézy Dávid szerint ugyanakkor Karácsony kezdeményezése gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, „ameddig ő nem nyeri a voksolást. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes”. Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

Karácsony és Vitézy egyébként telefonon egyeztetett csütörtökön, amelynek során a főpolgármester bocsánatot kért kihívójától, amiért egy a kiszivárgott hangfelvételen azt mondta, hogy „lapáttal fogja agyonverni a kampányban”.

Forrás: Mandiner

Hirdetés