Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ItthonVilág

Meloni beszéde: Kedves Volodimir! Számíthatsz ránk!

Hirdetés

Az olasz miniszterelnök az alábbi szöveget adta elő Svájcban, Zelenszkij békebuliján, ahová az oroszokat nem hívták meg…

Olaszország és Németország vezetői határozottan elutasították a Vlagyimir Putyin által az ukrajnai háború megállítására kiszabott tűzszüneti feltételeket.

Hirdetés

Kedves Viola, kedves Volodimir, kollégák,

844 nap telt el az orosz agressziós háború kezdete óta. 844 nap hősies ukrán ellenállás és rendíthetetlen egység, amely soha nem mulasztotta el támogatni az ukrán népet.

Ukrajna védelme azt jelenti, hogy megvédjük azt a szabályrendszert, amely összetartja a nemzetközi közösséget és megvéd minden nemzetet. Ha Ukrajna nem számíthatott volna a támogatásunkra, és ezért kénytelen lett volna megadni magát, ma nem lennénk itt, hogy megvitassuk a tárgyalások minimális feltételeit. Csak egy szuverén állam lerohanásáról beszélnénk, és mindannyian el tudjuk képzelni, milyen következményekkel járna.

Hirdetés

Kedves kollégák!

A béke nem jelent megadást – ahogyan azt Putyin elnök úr legutóbbi nyilatkozatai sugallni látszanak. Ez nem így van. A békét a leigázással összekeverni veszélyes precedenst teremtene mindenki számára. A mai konferencia egy merész kezdeményezést jelent, amely bizonyos narratívákat, illetve propagandát bont le. Senki sem kérdőjelezheti meg a ma megvitatott három kulcsfontosságú, globális érdekű téma – a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság és az emberi dimenzió, különösen a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek visszatérése – abszolút fontosságát. Ezek mindannyiunk számára fontosak, és úgy gondolom – a mai vita alapján is -, hogy sok mindenre építhetünk.

Olaszország mindig is megtette a maga részét, és nem szándékozik elállni tőle. Azonban minden lehetséges erőfeszítésünket egyesítenünk kell annak érdekében, hogy segítsük Ukrajnát a jövő felé tekinteni. Pontosan ezt tettük a G7-ek csúcstalálkozóján az olasz elnökség alatt, ahol éppen most értünk el megállapodást arról, hogy az év végéig mintegy 50 milliárd dollárnyi további pénzügyi támogatást bocsátunk Kijev rendelkezésére, kihasználva az immobilizált orosz állami vagyonból származó rendkívüli bevételeket. Ez rendkívül jelentős eredmény, a G7-ek vezetői által végzett nagyszerű csapatmunka eredménye.

Hirdetés

Kedves Volodimir, azért vagyok itt, hogy elmondjam Önnek, hogy továbbra is számíthat ránk, amíg csak szükséges. Továbbra is minden lehetséges erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy minden nemzetközi partnert bevonjunk, hiszen ők is szenvednek a konfliktus globális következményeitől. Szándékunkban áll mindent megtenni annak érdekében, hogy Ukrajna számára a béke és a szabadság jövője valósággá váljon.

Köszönöm!

VH

Hirdetés

Hirdetés