Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Orbán Viktor: Magyarország nem támogatja Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását

Hirdetés

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnök asszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta és használja Magyarországgal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve közölte: az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az európai uniós intézmények következő vezetőinek kinevezéséről, ami – szavai szerint – a hazugság és becsapásnak a pártkoalíciója.

A megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. – Egy kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg – hangsúlyozta.

Hirdetés

Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk – tette hozzá a kormányfő.

A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását szégyenteljesnek kell minősítenem – fogalmazott.

A Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat – hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni. Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk – húzta alá.

Az uniós jelentésekben megfogalmazott, Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatban azt mondta: “ezeket mind dicséretnek vesszük”. Ezek a magyar gazdaságpolitika fontos eszközei, ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés jóval meghaladja az Európai Unió átlagát.

Az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségével kapcsolatban hangsúlyozta:

Hirdetés

a magyar elnökség programja a versenyképességről és a gazdasági növekedésről szól, amit mindenki támogat.

Magyarország ezen kívül békét, az illegális migráció megállítását akarja.

A programunk 95 százaléka mögött a nagy országok támogatása ott van – tette hozzá Orbán Viktor.

Hirdetés

Az Európai Unió vezetői csúcstalálkozóján az uniós csúcstisztségek elosztása volt a fő téma. A találkozón résztvevő állam- és kormányfők között éles viták zajlottak a posztok elosztásáról. A jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok közötti előzetes egyeztetések határozzák meg a döntéshozatalt, ami némi feszültséget okozott a résztvevők között. A találkozó egyik kiemelt kérdése Ursula von der Leyen bizottsági elnöki pozíciójának jövője volt, valamint az unió jövőbeli irányának meghatározása.

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve élesen bírálta a „hazugság koalícióját”, amelyet a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok alkottak meg az EU csúcstisztségek előzetes leosztásával kapcsolatban. Szerinte a választók jobboldali vezetést akartak, és a mostani megállapodás a választókkal szembeni tiszteletlenség.

Hirdetés

Az ülésen részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, akivel biztonsági garanciákról szóló szerződést írtak alá. Orbán és Zelenszkij röviden beszéltek egymással az eseményen.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés