Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

RT: Leállt a dollár és az euró kereskedése a moszkvai tőzsdén

Hirdetés

Az amerikai kormány kedden újabb szankcióhullámot jelentett be Oroszország ellen, amely az ország energia-, fém- és bányaiparát, valamint néhány jelentős hitelezőjét és a moszkvai tőzsdét célozza.

A korlátozások legújabb köre az egyik legjelentősebbnek tűnik az ukrajnai konfliktus 2022. februári kezdete óta.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az intézkedések több mint 100 millió dollár értékű, Oroszország és külföldi partnerei közötti kereskedelmet érintenek, és Kínában, Törökországban, Kirgizisztánban és más közép-ázsiai, közel-keleti és karibi országokban működő vállalatokat és magánszemélyeket is érintenek. Az Russia Today az alábbiak szerint részletezi a közvetlen hatásokat és a lehetséges következményeket, valamint Moszkva reakcióját.

Hirdetés

Célkeresztben a Moszkvai tőzsde

Washington további mintegy 300 személyt és szervezetet helyezett feketelistára Oroszországban és azon kívül, azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak a moszkvai „hadigazdasággal”. Az intézkedések célja, hogy Oroszország ne legyen képes katonai vonatkozású anyagokat és „kritikus ellátmányt” beszerezni harmadik országokból – közölte Janet Yellen pénzügyminiszter.

Az amerikai állampolgároknak megtiltották, hogy informatikai szolgáltatásokat nyújtsanak bárkinek Oroszországban. Az amerikai pénzügyminisztérium két nagy orosz bankot – a Sberbankot és a VTB-t – is felvette a feketelistára, ami a velük üzletelő más pénzintézeteket másodlagos szankciók potenciális célpontjaivá teszi. Emellett a Nemzeti Elszámoló Központ és a moszkvai tőzsde (MOEX) Nemzeti Elszámolási Letétkezelője is feketelistára került.

Hirdetés

Dollár és euró kereskedésének leállítása

A moszkvai tőzsde szerdán bejelentette az amerikai dollárral és euróval folytatott kereskedés felfüggesztését. A felfüggesztés érinti a deviza- és nemesfémkereskedelmet, valamint a részvény- és devizakereskedelmet Oroszország legnagyobb nyilvános piacán – áll a MOEX közleményében. A rendelet csütörtökön, azaz ma lép hatályba.

Addig minden más pénzügyi eszköz változatlanul működik – közölte a MOEX.

Hirdetés

Oroszország vezető bankjainak reakciói

Az orosz központi bank szerdán közleményben közölte, hogy a dollárral és euróval való kereskedés folytatódik „a tőzsdén kívüli piacon”. A magánszemélyek és a vállalatok mindkét valutát vásárolhatják és eladhatják majd az orosz pénzintézeteknél. A dollárban és euróban elhelyezett bankbetétek biztonságban maradnak – közölte a pénzügyi felügyelet.

Az orosz jegybank közölte, hogy a jövőben „a banki nyilvántartásokat és a digitális tőzsdén kívüli kereskedési platformoktól származó információkat” fogja felhasználni a dollár és az euró árfolyamának megállapításához.

Hirdetés

A Sberbank és a VTB azt nyilatkozta, hogy az új korlátozások nem befolyásolják mindennapi tevékenységüket Oroszországban és külföldön. Mindkét hitelező megerősítette, hogy a valutával végzett műveletek továbbra is elérhetőek irodáikban.

Hogyan alakulhat a Rubel árfolyama?

Az új korlátozások valószínűleg erősíteni fogják az orosz valutát – mondta több pénzügyi elemző az RBK üzleti hírportálnak szerdán. A növekvő bizonytalanság csökkenteni fogja a spekulatív kereskedelmet, és kedvezőbb rubel-dollár árfolyamot eredményez – mondták. „Jelenleg nincs semmi, ami egyértelműen a rubel gyengülésére utalna” – mondta a kiadványnak Sofya Donets, a T-Investitsii vezető közgazdásza.

Hirdetés

Alex Isakov, a Bloomberg közgazdásza a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a jövőben „a rubel volatilitásának strukturális növekedésére” és gyengébb rubelre számít. A devizahiány Oroszországban azonban valószínűtlen – mondta. „A fő hatás nem a valutadeficit lesz, hanem inkább az, hogy az exportőrök és az importőrök látják majd, hogy emelkednek a tranzakcióikból származó működési költségeik, például a valutával végzett műveletek költségei, a pénzátutalások és így tovább” – mondta Isakov.

Moszkva válaszlépéseket ígér

Oroszország „nem fogja válasz nélkül hagyni az Egyesült Államok agresszív lépéseit” – közölte Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő egy nyilatkozatban, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Az Állami Duma egyes tagjai felvetették, hogy a további külföldi korlátozások ösztönözhetik az orosz gazdaság rugalmasabbá és versenyképesebbé tételét. „Aktívan fejlesztjük a hazai iparágakat és innovációkat, amelyek hozzájárulnak gazdaságunk modernizálásához” – nyilatkozta szerdán Dmitrij Belik parlamenti képviselő a Ria Novosztyinak. Azzal érvelt, hogy Oroszország az évek során „immunitást” szerzett a szankciókkal szemben.

Vjacseszlav Volodin, az állami duma elnöke szintén azzal érvelt, hogy Moszkva megtanulta kivédeni a nyugati szankciókat. „Annak ellenére, hogy Washington és Brüsszel kijelentette, hogy szét fogják szedni az orosz gazdaságot, az ország [sikeresen] fejlődik” – írta a Telegramon, megjegyezve, hogy Oroszország GDP-je 2023-ban 3,6 százalékkal nőtt, 2024 eleje óta pedig 5,4 százalékkal emelkedett.

Az Állami Duma helyettes szóvivője, Mihail Deljagin közgazdász a Lenta.ru hírportálnak nyilatkozva kijelentette, hogy a moszkvai tőzsde szabályzatát felülvizsgálhatják a szankciók kezelésének érdekében. „A kereskedést át lehet helyezni másik platformra is” – mondta.

NIF

Hirdetés