Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Súlyos ukrán ATACMS-támadás Szevasztopol ellen – civilek, köztük több gyermek is életét vesztette – videó

Hirdetés

Kazettás robbanófejjel szerelt amerikai ATACMS rakétákkal támadtak az ukránok Szevasztopolra a Krímben.

Az oroszországi Krímben lévő Szevasztopol városát vasárnap súlyos ukrán rakétatámadás érte. A kijevi erők az orosz védelmi minisztérium szerint a csapás során több, amerikai gyártmányú, kazettás robbanófejjel felszerelt ATACMS rakétát használtak.

Hirdetés

A rakéták többségét az orosz légvédelem lelőtte, de az egyik, amelyet szintén eltaláltak, letért a pályáról és a város felett robbant fel. A rakéta „a levegőben felrobbant és a robbanás számos civil áldozatot követelt” – közölte a védelmi minisztérium.

Az orosz hatóságok szerint az incidensben legalább három ember, köztük két gyermek vesztette életét. Több mint 120 civil, köztük 27 gyermek sérült meg.

Azonban a legfrissebb értesülések szerint ötre emelkedett Szevasztopolt ért ukrán bombázás halálos áldozatainak száma, közülük három gyermek – közölte újságírókkal Mihail Razvozsajev, a város kormányzója. Legalább 124-en sérültek meg, köztük 27 gyermek, akik közül ötöt jelenleg is az intenzív osztályon ápolnak – közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hirdetés

A halálos merényletet követően június 24-ét gyásznappá nyilvánították a Krím-félszigeten – mondta Szergej Akszjonov, a Krím vezetője.

Több mint 20 mentőszolgálat dolgozik a helyszínen. A sebesültek ápolására más régiókból is érkeztek orvosok a helyszínre, köztük a Szövetségi Katasztrófaorvosi Központ szakemberei is megjelentek.

A Szevasztopol melletti népszerű fekete-tengeri üdülőhelyről készült felvételek jelentek meg az interneten, melyek azt a pillanatot mutatják be, amikor az Egyesült Államok által szállított, az ukrán hadsereg által elindított ATACMS rakéta felrobbant a levegőben. A videón a tengerparton tartózkodó emberek pánikszerűen menekülnek, igyekeznek biztonságos helyet találni. A szétszóródó repeszek azonban civil áldozatokat szedtek.

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Washingtont terheli a felelősség az ukrán rakétacsapásért, mivel szakemberei repülési küldetéseket visznek be az amerikai rakétákba. A szevasztopoli civileket célzó sztrájk nem marad válasz nélkül – tette hozzá a minisztérium.

NIF

Hirdetés

Hirdetés