Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szervkereskedelemmel gyanúsítják a volt ukrán miniszterhelyettest

Hirdetés

A helyi média szerint egy volt ukrán egészségügyi miniszterhelyettest azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy olyan bűnszövetkezetben, amelyek emberi szerveket gyűjtöttek be különböző kórházakból.

A bűnözői csoportban orvosok is részt vettek, akik közül néhányan egy tekintélyes kijevi klinikán dolgoztak – közölte hétfőn a Sztrana ukrán hírportál bűnüldözési forrásokra hivatkozva. Az ügynek állítólag 11 gyanúsítottja van, akik közül eddig még egyiket sem nevezték meg.

Hirdetés

„A szerveket cselekvőképtelen emberektől szedték ki és adták el. A bűnözői csoport valamennyi tagja ellen a büntető törvénykönyv három cikkelye alapján emelnek vádat. Akár 12 év börtönbüntetéssel is sújthatók” – mondta az egyik forrás.

Ukrajna a Moszkvával fennálló konfliktusa közben a szervkereskedelem melegágyává vált, állította egy tavalyi cikkében Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Azt állította, hogy az ukrán kormány megkönnyíti az illegális kereskedelmet, miután 2021-ben jelentősen liberalizálta a szervátültetéseket.

„[A reformok] sokkal könnyebbé tették az olyan elhunytak szerveinek begyűjtését, akik nem járultak hozzá, hogy haláluk után donorrá váljanak” – írta Zaharova.

Hirdetés

„Az engedélyt … egy olyan tisztviselő adhatja ki, aki magára vállalná a temetési előkészületeket, például egy kórház főorvosa vagy egy katonai egység parancsnoka. A transzplantációt nemcsak állami, hanem magánklinikákon is engedélyezték”.

A bűnözők úgy reklámozzák magukat, hogy 48-60 órán belül készek „megrendelésre” az EU-n belül bárhová szíveket, veséket és májakat szállítani – állította Zaharova médiainformációkra hivatkozva.

Hirdetés
Hirdetés