Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Ügyészség: Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével Magyar Péter hangfelvételén

Hirdetés

Magyar Péter két bejegyzésére hivatkozva tett egy magánszemély feljelentést, ezután kezdte nyomozni a fővárosi főügyészség a Schadl-Völner-ügyet érintő Varga Judit hangfelvételt, derült ki a főügyészség sajtótájékoztatóján.

A fővárosi főügyészség kilenc tanút hallgatott meg, megkereséseket adott ki és közel 17 ezer oldal anyagot vizsgált át. A nyomozóügyészség elsőként Magyar Pétert hallgatta ki, amiben Magyar tisztázta, hogy az ügyben

Hirdetés

Schadl Rogán embere volt,
Rogán emberei kihúzták az ügyészségi iratokból a rájuk eső részeket,
2021. tavaszán tájékoztatták Völner Pált, hogy megfigyelik Schadlt.

Egyetlen kormánytagnak vagy más hivatali személynek sem volt tudomása, így feljelentési kötelezettség elmulasztása nem történt – mondta el Dr. Kovács Katalin sajtószóvivő a sajtótájékoztatón. „Nyomozást olyan cselekményeknél lehet folytatni”, ami a Btk-ba ütközik, ezért azt nem tudták vizsgálni, hogy Schadl Rogán embere-e vagy sem.

A fővárosi nyomozóügyészség nyomozott, azok, akik kezdeményezték a Völner és Schadl elleni nyomozást is. Ők hallgatták ki Magyart is, aki elmondta, hogy 2021-ben szerzett tudomást az ügyről. Ezután Varga Juditot, Rogán Antalt és Gulyás Gergelyt is meghallgatták, de ők sem tudtak róla, hogy valaki elmulasztott volna feljelentést tenni.

Hirdetés

A nyomozást bizonyíték hiányában megszüntették. Arról, hogy Rogánék kihúzatták-e magukat, a nyomozóiroda azt mondta, hogy

„Varga Judit pletykákat osztott meg férjével”.

A hangfelvételen megjelenő „Detti” és „Zsani”, illetve Rogán Antal sem járt a fővárosi törvényszéken. A nyomozók szerint a Varga-féle hangfelvétel tárgyi tévedésekkel van tele, amelyek kizárják, hogy nyomozati iratokból szerezték azokat. A nyomozóiroda végül arra jutott, hogy a nagyterjedelmű iratrengeteg manipulálását lehetetlen lett volna, „még belső segítséggel is” megtenni.

Hirdetés

„Önök is tudják, hogy ez tulajdonképpen egy magánbeszélgetés volt, amit egy házaspár folytatott le, és a házaspár egyik tagja felvette azt a beszélgetést.”

– foglalta össze a bizonyítékot Fürcht Pál. Magyar és Varga is erről azt mondta, hogy 2023. januárjában történt a beszélgetés. A nyomozók szerint ez akkor volt, amikor már válófélben voltak Vargáék, és amikor Varga szerint „Magyar Pétert nagyon érdekelte a közélet”. Fürcht arra is kitért, hogy Vargáék jelen időben beszélnek („menjen be az embered”) a hangfelvételen, de ekkor már rég a törvényszéken voltak Fürcht szerint az iratok.

A hangfelvételből Fürcht szerint tehát annyi derül ki, hogy

Hirdetés

„2023-ban arról beszélget két jogász, hogy menjen be a központi nyomozóügyészségre és nézze meg, hogy milyen iratok vannak. Ez számomra elég szürreális.”

Fürcht hozzátette, ő el sem tudja képzelni, hogy beengedne valaki az iratokhoz olyat, aki csak annyit mond, hogy Varga Judit küldte.

Varga és Magyar is azt állította, hogy főként a sajtóból értesültek a Völner-Schadl-ügyről.

Hirdetés

Fürcht a hangfelvétel részleteit elemezve arra jutott, hogy egy bizonyos Dettiről beszél Varga és Magyar is, Rogánról szó sincs benne. Fürcht arról beszélt, hogy már így is részletesebben vizsgálták a hangfelvételt, mint amennyit az ért. A nyomozók pedig nem találtak egyetlen egy iratot sem, amit manipuláltak volna.

„Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az ügyészség olyan hülye lenne, hogy az Ádi, Tóni, Barbit odaadja […] az újságoknak, hogy aztán később ne beszélhessenek [róluk]?”

– mondta Fürcht. Hozzátette: „Magyar Péter azt is mondta, hogy szerinte egyetlen betűt is bűncselekmény kitörölni. De mondjuk azt is mondta, hogy rég tanult a BE-t [büntetőeljárás]”. A főügyész szerint voltak olyanok az iratokban, akik az adataik zártan kezelését kérték, és ez, illetve az adatok bizalmas kezelése azt a látszatot keltheti, hogy az ügyészség adatokat töröl.

Sajtóközlemény a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozásról

Átfogó, alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálat után a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást. A határozattal szemben felülbírálati indítvány benyújtásának van helye.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség előtt a nyomozás dr. Magyar Péter két, közösségi médiában megjelent bejegyzésére alapozott feljelentés alapján indult meg. Ezen bejegyzések tartalmának tisztázása érdekében a nyomozó ügyészség a nyomozásban dr. Magyar Pétert tanúként hallgatta ki.

A tanúkihallgatást követően a nyomozás három bűncselekmény gyanúját vizsgálta. A nyomozás főbb megállapításait az alábbiakban ismertetjük.

Korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette

A nyomozás során megállapítást nyert – a hangfelvétel, a tanúvallomások és a Schadl-Völner ügy iratai alapján –, hogy egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása az előkészítő eljárás elrendelése, 2021. március 5. napját megelőzően a korrupciós cselekményről. A bűncselekmény csak le nem leplezett korrupciós cselekményre követhető el. A korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt folyó nyomozást ezért a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

A Schadl-Völner ügy nyomozati irataiból történő feltételezett kihúzásokkal kapcsolatos hivatali visszaélés bűntette

A nyomozás egyértelműen megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta, az ügyészség minden büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt.

A nyomozás során tanúként nyilatkozott – más tanúként kihallgatott személyek mellett – dr. Varga Judit, Rogán Antal és dr. Gulyás Gergely. A tanúk egységesen akként vallottak, hogy a nyomozati iratokat nem ismerték, a sajtóból tájékozódtak csak.

A megállapított tények szerint a hangfelvételen dr. Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a dr. Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.

A nyomozás kitért arra is, hogy a nyomozás megindulásától kezdve folyamatosan több példánya volt a nyomozati iratnak mind az ügyészségen, mind ügyészségen kívüli szereplőknél – bíróságoknál, Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, védőknél, gyanúsítottaknál – amely tény a kihúzás megvalósíthatóságát lehetetlenné tette.

A nyomozás vizsgálta a lehallgatás során rögzített hangfelvételek sorsát, és megállapította, hogy azok vagy megtalálhatóak a Fővárosi Törvényszéknek megküldött nyomozati iratok és bűnjelek között, vagy az alapügyről lekülönített nyomozások irataiban vannak, vagy azért kellett törölni a bizonyítékként fel nem használható iratokat, mert ezt törvényi kötelezettség írta elő.

A nyomozati iratok feltételezett manipulációja kapcsán a nyomozás megállapította tehát, hogy a dr. Varga Judit és dr. Magyar Péter közötti magánbeszélgetésen elhangzottak objektív tényekkel cáfolhatók. A lehallgatás során készült hangfelvételek sorsa végig nyomon követhető volt az eljárásban. Nem volt arra irányuló kísérlet, hogy külső személy befolyásolja a nyomozást. Mindezek alapján a nyomozást a nyomozó ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette.

Hivatali visszaélés bűntettének gyanúja annak kapcsán, hogy dr. Völner Pált jogellenesen figyelmeztették a büntetőeljárásról

A felmerült azon feltételezés kapcsán, hogy dr. Völner Pált 2021 tavaszán a büntetőeljárásról figyelmeztették, a nyomozás azt állapította meg, hogy dr. Völner Pállal szemben 2021 tavaszán nem folyt büntetőeljárás, őt nem hallgatták le, szerepe az ügyben ekkor még nem merült fel. Lehallgatása 2021. október 3-án kezdődött.

Azon gyanúval kapcsolatban, hogy dr. Völner Pál kapott figyelmeztetést az ellene folyó büntetőeljárásról közvetlenül dr. Schadl György őrizetbe vétele előtt, a nyomozás megállapította, hogy dr. Völner Pál 2021. november 3-án az Országos Bírói Tanács ülésén vett részt, ahonnan váratlanul távozott, mielőtt az őt érintő napirendi pontra sor került volna, majd a dr. Schadl Györggyel megbeszélt találkozóra sem ment el. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy az OBT ülésen dr. Völner Pál kivel találkozott, kivel beszélt. Másnap, november 4-én dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztériumban hivatalos rendezvényen találkozott dr. Schadl Györggyel, akinek a viselkedése ezt követően nem változott meg.

A dr. Völner Pállal szembeni nyomozásról tudott a bíróság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a titkosszolgálat, mivel az eljárás során különböző nyomozással kapcsolatos feladatokat láttak el.

A nyomozás során bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, hogy dr. Völner Pál kapott-e információt az ellene folyó nyomozásról, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg.

A Schadl-Völner ügyben az ügyészség valamennyi bűncselekménygyanús esetben eljárt, a felelősöket bíróság elé állította, és gondoskodott további büntetőeljárások lefolytatásáról, a hangfelvétel valamennyi ezzel ellentétes állítása egyértelműen és bizonyítottan valótlan volt.

A nyomozást megszüntető határozatot, a közszereplőkön kívül anonimizált formában a nyilvánosság tájékoztatása érdekében a közlemény mellékleteként elérhető. Felhívjuk a figyelmet, hogy a határozat ezen, tájékoztatási célú nyilvánosságra hozatala a Be. 817. §/C. § (6) bekezdése szerinti jogosultságot nem alapozza meg.

VH

Hirdetés