Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A BILD szerint Meloni nagyon haragszik Orbánra, mert „ellopta” a szövetségeseit

Hirdetés

Dühkitörés Orbán háta mögött: Magyarország kormányfője nagyon összekuszálta a dolgokat egykori szövetségesével, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel… – írja a Bild.

Meloni Orbán Viktorra fintorog. Ezt a fotót mutogatja a német lap.

Hirdetés

A cikk címe:

Miért utálta meg hirtelen az olasz Meloni OrbántEz csak egy pillanatfelvétel a washingtoni Nato csúcsról – írja a BILD. Giorgia Meloni (47, jobboldali „Fratelli d’Italia”) olasz kormányfő dühtől eltorzult arccal készült fotója vírusként terjed az interneten. Van egy TÉNYLEG dühös nő és az „önjelölt békenagykövet”, Orbán Viktor (61), aki épp most találkozott Moszkvában a háborús uszító Putyinnal uniós felhatalmazás nélkül – teszik hozzá.

A lap arról ír, hogy a két jobboldali politikailag közel állt egymáshoz, amikor Meloni 2022 őszén hatalomra került Rómában. Hónapokig jöttek a bókok Budapestről, minden találkozón kézcsókkal köszöntötte a magyar kormányfő a szövetségesét. Azóta azonban egyre nyíltabbá váltak az ellentétek. A legfontosabb vitapont: Meloni soha nem hagyott kétséget afelől, hogy kormánya a lehetőségeihez mérten támogatja Ukrajnát Putyin „barbár inváziójával szemben”, katonailag is – teszik hozzá.

Hirdetés

A Bild szerint, amikor Putyin megnyerte a 2024 márciusában tartott álelnökválasztást először kerültek nyilvánosan összetűzésbe. Az ok: Orbán, aki mindent megtett, hogy uniós szinten megakadályozza az Ukrajnának nyújtott segélyeket és az Oroszországgal szembeni szankciókat, virágnyelven gratulált Kreml-haverjának újraválasztásához. Meloni az EU-csúcs margóján ingerültnek, sőt undorodottnak mutatkozott emiatt.

BILD: Orbán „ellopott” egy fontos szövetségest Melonitól

Hirdetés

Ami valószínűleg végleg betette a kaput kettejük között: Orbán uniós szinten lepaktált „a Putyinhoz is közel álló” francia jobboldali Marine Le Pennel (55, „Rassemblement National”).

Mindketten alapítottak egy csoportot az EU Parlamentben. Meloni pártcsaládjához, az „Európai Konzervatívok és Reformerek”-hez (ECR) tartozik a lengyel PiS és a magyargyűlölő AUR.

Majd Meloni szempontjából még rosszabban alakultak a dolgok: Orbán Viktor pártcsaládja, a Patrióták Európáért, túlszárnyalja az ECR-t az EP-képviselők számát tekintve, a múlt héten „ellopta” a spanyol „Vox” EP-képviselőit a csoportjukból. Meloni tulajdonképpen hűséges szövetségesnek tekintette őket, különösen, hogy a választási kampányban többször is támogatták egymást. Az olasz médiában még „árulásról” is beszélnek – írja a BILD.

Hirdetés

Míg Meloniék hűséhet fogadtak Zelenszkij támogatásával kapcsolatosan, Orbán Viktor pénteken rendületlenül folytatta „békemisszióját”, és a NATO-csúcstalálkozót követően találkozott Donald Trump (78) amerikai elnökjelölttel a floridai Mar-a-Lagóban lévő birtokán. A berlini szövetségi külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy „a magyar egyoldalú lépést nagy megdöbbenéssel és szkepticizmussal vették tudomásul”.

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
X/TwitterTelegram

Hirdetés

Hirdetés