Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A szankciók működnek: hetven százalékkal emelkedett az EU orosz műtrágyaimportja idén

Hirdetés

Az EU orosz műtrágyaimportja idén január és május között 70 százalékkal, 1,9 millió tonnára ugrott meg 2023 azonos időszakához képest – jelentette kedden a Vedomosztyi az Eurostat adataira hivatkozva.

Pénzben kifejezve az unió vásárlása több mint 649 millió eurót tett ki, ami 30%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Csak májusban a behozatal az előző évhez képest pénzben kifejezve 5%-kal, 77,4 millió euróra, mennyiségben pedig 17%-kal, 238 400 tonnára nőtt. A növekedés főként a káliumtrágya és a több tápanyagot tartalmazó műtrágyák beszerzésének növekedésének tulajdonítható – jegyezte meg a lap.

Hirdetés

Eközben az orosz nitrogénműtrágyák uniós importja 39%-kal nőtt az idei év első öt hónapjában, és a blokk teljes műtrágyavásárlásának 57%-át tette ki az országból. Az orosz karbamid legnagyobb vásárlója Lengyelország lett, amely 25%-kal, közel 468 000 tonnára növelte behozatalát. Ezt követte Franciaország, Németország és Olaszország, amelyek 12%-kal, 11%-kal, illetve 10%-kal növelték a vásárlásokat.

A Vedomosztyi megjegyezte, hogy a műtrágya előállítási költségei a földgáz árának emelkedése miatt 2022-ben az egész unióban megugrottak. Akkoriban az orosz energiaóriás Gazprom – az EU egykori fő gázszállítója – drasztikusan csökkentette az EU-ba irányuló exportot a nyugati szankciókat és az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálását követően. A megugró költségek arra kényszerítették az uniós nitrogénalapú műtrágyagyártókat, hogy csökkentsék termelésüket, egyes vállalatok pedig ideiglenesen teljesen leállították működésüket, ami arra kényszerítette az unió mezőgazdasági termelőit, hogy növeljék az Oroszországból, a világ legnagyobb termelőjétől és -exportőréből származó importot.

Tavaly a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) kimutatta, hogy Németország nagyjából 334%-kal növelte az orosz műtrágyavásárlást, a 2022. júliusi 38 500 tonnáról 2023 júniusára 167 000 tonnára. Eközben csak a karbamid importja 304%-kal ugrott meg 2023 első félévében az előző év azonos időszakához képest.Az év elején a norvég Yara International vegyipari gyártó vezérigazgatója, Svein Tore Holsether az FT-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az unió egyre inkább függővé válik az orosz műtrágyáktól, akárcsak a földgáz esetében.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés