Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az Európai Tanács vezetője elutasította Orbán Viktor békejavaslatait

Hirdetés

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök békejavaslatait, mondván, hogy „Ukrajna nélkül nem lehet tárgyalásokat folytatni az ukrajnai békéről”.

Erről a Reuters számolt be Michel levelének szövegére hivatkozva.

Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük – többek között ez áll abban a válaszlevélben, amelyet Charles Michel, az EU állam- és kormányfői testületének elnöke küldött a napokban Orbán Viktornak.

Hirdetés

Az európai tisztségviselő a levélben kitart amellett is, hogy Magyarország nem tehet békekezdeményezéseket és nem képviselheti az Európai Uniót Brüsszel hozzájárulása nélkül.

Michel hangsúlyozza, hogy az EU Ukrajnával kapcsolatos álláspontját az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács konszenzussal fogadta el, és legutóbb júniusban erősítette meg.

„Ebben megismételtük megingathatatlan elkötelezettségünket, hogy támogatjuk Ukrajnát és népét, ameddig csak szükséges, és amilyen intenzíven csak szükséges. Támogatást nyújtottunk Ukrajnának, hogy megvédje magát Oroszország agresszív háborújával szemben, és hogy megvédje Európa biztonságát”.

Hirdetés

A politikus figyelmezteti a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen: „Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte”, írja levelében Michel, aki azt is kifejti, hogy a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

Korábban Orbán a Michelnek írt levelében a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét szorgalmazta Oroszországgal, valamint tárgyalásokat Kínával egy békekonferenciáról az ukrajnai konfliktus megoldására.

Közben az ukrajnai háború már a 874. napja tart.

Hirdetés

VH

Hirdetés