Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Az USA állhat a Hazánkat veszélyeztető ukrán lépés mögött

Hirdetés

„… mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését felejtse is el mindenki, mert hogy nézne az ki, hogy mi 6,5 milliárd euró kifizetéséhez hozzájárulunk, miközben Ukrajna az energiaellátásunk biztonságát veszélyezteti” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter az ATV-nek adott interjúban.

Biztosan ti is hallottátok már, hogy Ukrajna megtiltotta a Lukoil olajának szállítását a Barátság csővezetéken. Ez havi 1,1 millió hordó kiesését jelenti, ami komolyan érinti hazánkat és Szlovákiát – konkrétan a magyar import harmadának felel meg ez a mennyiség, amit nagyon nehéz más forrásból pótolni.

A százhalombattai finomító ugyanis jelenleg legfeljebb 30-35 százaléknyi nem orosz olajat tud feldolgozni, ezt különböző keverési arányokban teszi. A pozsonyinál jelenleg mindössze 5 százalék körül van ennek az aránya.

Hirdetés

És ezt tudták Kijevben is. A Verhovna Rada egyik képviselője kerekperec megmondta: az intézkedés célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak Budapestre és Pozsonyra. A Politico pedig azonnal megírta, hogy a szankció árrobbanást és üzemanyaghiányt okozhat Magyarországon.

A dolog érdekessége, amire Robert Fico is felhívta a kijevi rezsim figyelmét, hogy ennek az olajnak egy része üzemanyag formájában, tehát a feldolgozás után, visszakerül Ukrajnába. Látszólag tehát lábon lőtték magukat. De hiba lenne azt hinni, hogy ennyire ostobák a hoholok.

Miért gondoljuk ezt? Azért, mert a válsággal párhuzamosan az USA budapesti nagykövetsége elindított egy médiakampányt. A YouTube folyamatosan tolja a hirdetésüket, amelyben arról győzködik a magyarokat, hogy az Orbán-kormány veszélyezteti az ellátásbiztonságot, mert ahelyett, hogy demokratikus forrásból szerezné be a szénhidrogéneket, továbbra is a fúj, fúj diktatórikus Oroszországtól vásáról.

Hirdetés

A magyar atlantista sajtó szintén ezt a narratívát tolja, figyelmen kívül hagyva azt a fent említett tényt, hogy az árak, a hosszútávú szerződések és a fizikai korlátok miatt hazánknak nem is nagyon van más lehetősége.

Minden jel arra mutat tehát, hogy egy összehangolt támadás áldozatai vagyunk. A pofátlanságnak pedig nincs határa.

Szijjártó Péter, miután a szlovák kollégájával egyetemben jogi lépéseket helyezett kilátásba Ukrajna ellen, és hétfőn nem járult hozzá az Európai Békekeretből történő kifizetésekhez – kapaszkodjatok meg: zsaroló lett! Ő. Nem az ukránok. Ő. És a magyar kormány.

Hirdetés

A HVG ezt írta: „Szijjártó megint megzsarolta az EU-t és Ukrajnát, ezúttal a Lukoil olaja miatt”. Ami rohadtul nem igaz. Nem a Lukoil miatt, hanem a magyar nemzetgazdasági érdekek miatt. Azért, mert Magyarország nem gyarmat, ellentétben Németországgal, amelynek a hazaáruló vezetése még az Északi Áramlat felrobbantását is eltűrte.

A Magyar Narancs, nyilván teljesen véletlenül, ezzel egy időben pedig azt a címet adta a cikkének, hogy „Szijjártó most a Lukoil miatt zsarolja az EU-t és Ukrajnát”. Ez is azt mutatja, hogy az USA mozgatja a szálakat, és a nagy terv az volt, hogy előidéznek egy kisebbfajta energiaválságot, amely 1) meghátrálásra kényszeríti a kormányt a fegyverszállítások blokkolásának kérdésében és 2) tovább erodálja annak népszerűségét, közelebb hozva egy kormányváltás esélyét, amely a Nyugat egészen nyíltan hangoztatott célja.

Hát, így állunk… Ilyen az a Nyugat, amelyhez egyesek tartozni akarnak.

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés