Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bérgyilkos végezhetett a magyargyűlölő ukrán politikussal

Hirdetés

A Szabadság párt volt parlamenti képviselőjével, Irina Farionnal egy profi végezhetett – erről az ukrán bűnüldöző szervek forrásai számoltak be. A nyomozás legfrissebb adatai szerint találtak, egy 9 milliméteres töltényhüvelyt – adta hírül a Sztrana, a cikket itthon az Index.hu szemlézte.

Mint kiemelték: kiderült továbbá, hogy a gyilkosnak bűntársai lehetnek, maga a gyilkosság pedig bérgyilkosság volt. A fő gyanúsított egy kalapos fiatalember, akit még továbbra is keresnek, szemtanúk szerint, ő volt a lövöldöző. Ugyanakkor a hatóságok azt sem zárják ki, hogy a fiatalember a járását is eltorzította, hogy félrevezesse a bűnüldözőket.

A helyszínről származó vizsgálatokat most fejezik be, beleértve a DNS-vizsgálatot is, amelyet az állítólagos gyanúsított a padon hagyott, amelyen hetek óta figyelte áldozatát. Általánosságban elmondható, hogy a nyomozás eddigi állása szerint Irina Farion meggyilkolására legalább egy hónapig készültek.

Hirdetés

Közben a Szabadság összukrajnai egyesület tízezer dollárt ígért olyan információkért, amelyek segítenek megtalálni Farion gyilkosát és a bűncselekmény megrendelőjét. Ezt az összeget még megemelhetik.

Irina Farion ukrán nyelvészprofesszor ellen még pénteken, július 19-én követtek el merényletet, és a fejsérülései olyan súlyosak voltak, hogy nem tudták megmenteni az életét. A halálhírt a Lvivi terület kormányzója, Makszim Kozickij jelentette be, nem sokkal azután, hogy a politikust megműtötték és kómába esett.

– Sajnos, az orvosok minden erőfeszítése ellenére nem sikerült megmenteniük Irina Fariont – írta a kormányzó a Telegramon.

Hirdetés

Az ukrán parlament egykori alelnökénének számos ellensége lehetett. Kézenfekvő lenne, hogy azt mondjuk, a politikust Moszkva megrendelésére ölték meg, hiszen nyelvészprofesszorként több ellentmondásos kijelentést tett az orosz nyelvhasználat ügyében.

Az ukrán hadseregben szolgáló Azov-ezredet és a 3. különleges dandárt megvádolta orosz nyelv használatával, amely véleménye szerint megengedhetetlen, és „akik orosz nyelven beszélnek, azok nem nevezhetők ukránnak”.

Közösségi oldalán is közzétett egy üzenetet, amelyben kijelentette, hogy az orosz nyelven kommunikáló ukrán katonák „moszkoviták”. Ez a kijelentése az ukránok körében kiverte a biztosítékot. Az illetékes ukrán ombudsman, Dmitro Lubinec a hatóságokhoz fordult, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtette a megfelelő intézkedéseket, büntetőeljárást indítottak a politikusnő ellen.

Hirdetés

Az ukrán büntető törvénykönyv négy cikkelyét vették figyelembe. Ezek között szerepelt az állampolgárok egyenlőségének, a katonák becsületének és méltóságának, a levelezés titkosságának, valamint a magánéletnek a megsértése.

Volt egy botrányos kijelentése a magyar kisebbséggel kapcsolatban is. Farion korábban azt mondta, hogy a kárpátaljai magyaroknak nincs keresnivalójuk Ukrajnában, valamint a nyelvhasználati törvény által előírt hét év hosszú idő elsajátítani az ukrán nyelvet. Emiatt kutyákhoz hasonlította a magyarokat, ugyanis szerinte „még az állatok is gyorsabban tanulják meg az alapvető vezényszavakat”, ezért – mint fogalmazott – „a kárpátaljai magyarok debilek”.

– Hallgassanak ide, amikor elküldünk egy kutyát egy oktatásra, az a kutya egy hónap múlva úgy tér haza, hogy ismeri az »ülj!, állj!, fekszik!« parancsszavakat. Nekik pedig hét év kell ahhoz, hogy megtanulják Sztepan Bandera, Tarasz Sevcsenko és Leszja Ukrajinka nyelvét? Szükségünk van ennyi debilre Ukrajnában? Vegyék az útleveleiket, amelyeket Magyarország adott nekik, és menjenek Magyarországra. Miért kellene nekem etetni őket, miért kellene nekem pénzt adni a magyar, román, orosz és lengyel iskolák számára? – vallotta Farion.

Hirdetés

Szóval, valakik mostanára annyira berágtak rá, hogy merényletet szerveztek ellene, ami a politikus földi pályafutásának végét eredményezte. Mi azonban egy dolgot kiemelnénk: az önvédelmen kívül az erőszakot soha nem támogatjuk, az emberi életet szentnek és sérthetetlennek tartjuk, így imádkozunk még Irina Farion lelki üdvéért.

Más kérdés, hogy egy normális országban, egy demokráciában Irina Farionnak nem lett volna helye a politikai életben, de mint ez az eset is mutatja Ukrajna sem nem demokrácia, sem nem normális ország.

A merénylet miatt indult vizsgálatot nyomon követjük, és ha érdekes fejlemény lesz, akkor arról beszámolunk!

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés