Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Die Welt: Orbán Viktor a legfontosabb játékos az EU-ban

Hirdetés

A német lap szerint a színfalak mögött zajló tárgyalások során minden a hatalomról és a pozíciókról szól az Unióban.

A Die Welt online felületén megjelent véleménycikke szerint az EU-ban a színfalak mögött zajló tárgyalások során minden a hatalomról és a pozíciókról szól. Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a legfontosabb játékos. Magyarország július 1-jén hat hónapra átvette a 27 EU-tagállam soros elnökségét, de Orbán jelenleg inkább mással foglalkozik, például „egy új radikális jobboldali populista frakció megalakításával az Európai Parlamentben.

Ha Orbán tervei megvalósulnak, az új csoportosulás az EP harmadik legnagyobb frakciójává válhat, megelőzve ezzel az ECR-t – írta a lap.A Patrióták Európáért szövetség kiáltványában nincs szó az ukrajnai orosz agressziós háborúról. Orbán csupán annyit mondott, hogy „háború, migráció és stagnálás” helyett „a békéért, a biztonságért és a fejlődésért” akarnak kampányolni. Ez okos húzás, hiszen a homályos megfogalmazás lehetővé tenné olyan pártok csatlakozását is, amelyek egyértelműen elítélik az ukrajnai orosz agressziós háborút.

Hirdetés

Ilyen például Marine Le Pen franciaországi Nemzeti Tömörülése. Az eddig biztos, hogy az olasz Liga és a szélsőjobboldali Chega párt is csatlakozik az új szövetséghez.

Orbán Viktor jelenleg Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártjával és Janez Jansa volt szlovén kormányfő Szlovén Demokrata Pártjával is tárgyalásokat folytat, és a holland választási győztes Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is a jelöltek között szerepel.A cikkben megjegyezték, hogy a magyar miniszterelnök nagy ellenfele most Meloni.

Mindketten szuverén nemzetállamokat akarnak Európában, amelyek a lehető legkevesebb hatáskört adják át Brüsszelnek, és mindketten a családok, a heteroszexualitás, a vallás és a hagyományok kérdésére összpontosítanak.

Hirdetés

Vannak azonban jelentős különbségek is: Meloni teljes mértékben támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni védelmi hadjáratban, és következetesen kiáll a korrupció elleni küzdelem és – az Olaszországban tervezett vitatott alkotmányreform ellenére ” a jogállamiság elveinek érvényesítése mellett” – olvasható Christoph B. Schiltz véleménycikkében.

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés