Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Döbbenetes mértéket ölt az ukrán mozgósítás körüli korrupció

Hirdetés

Egy Zelenszkij-párti képviselő elmondása alapján hatalmas a korrupció Ukrajnában a mozgósítás körül – erről írt az Index.hu. Dmitro Nataluha, a Nép Szolgája parlamenti képviselője szerint egyes becslések alapján 700 ezer és 2 milliárd dollár közé tehető az olyan kenőpénzek mértéke, amivel a támadás alatt álló ország kötelező katonai szolgálatát kerülik el a tehetősebbek. (A 2 milliárd valószínűleg elírás, és inkább 2 millióról lehet szó.)

Szerinte szükség lenne a katonaság pénzért való megváltásának szigorúbb törvényi szabályozására, ugyanis jelenleg az ezért járó összegek pár ember zsebében landolnak, ahelyett, hogy az ukrán hadsereg fejlesztésére fordítanák őket.

Volodimir Zelenszkij tavaly az összes megyei toborzóközpont parancsnokát menesztette, ennek ellenére a mozgósítás körüli korrupció mértéke nem csökkent. A Kárpáti Igaz Szó korábbi értesülései alapján egy Odessza melletti toborzótiszt az ilyen jellegű pénzekből vásárolt millió eurós villát Spanyolországban, Ukrajnában pedig méregdrága autókat.

Hirdetés

Van ennek a toborzási mizériának egy másik vetülete, amelyről itthon szintén az Index.hu számolt be. Mint a Kárpát Igaz Szó tudósítása alapján írták, a határőrség sajtószolgálatának közlése szerint őrizetbe vettek két munkácsi fiatalembert, akik három kárpátaljai és két Kijev megyei lakost próbáltak meg átcsempészni a zöldhatáron.

A hatóságok munkatársai az ugocsai Tiszakeresztúr közelében csaptak le a szervezőkre és a potenciális illegális menekülőkre. A hadköteles korú férfiak 60 ezer dollárt, azaz több mint 21 millió forintot fizettek az embercsempészeknek, hogy elmenekülhessenek a kényszersorozás elől.

A lap beszámolója szerint a menekülési kísérletek mindennaposak Kárpátalján, ám emiatt egyesek a hegyekben fagytak halálra, több tucatnyian pedig a Tiszában lelték halálukat. Az ukrán hatóságok néhány napja arról tájékoztattak, hogy 2024 eleje óta már tizenhatan fulladtak bele a Tiszába, miközben próbálták a túlpartot úszva elérni. Összesen eddig mintegy negyven olyan ukrán állampolgárról tudni, aki ilyen körülmények között vesztette életét.

Hirdetés

Vagyis a helyzet egyszerű, ki így, ki úgy fizet azért, hogy megússza a háború poklát. Csak, aki nem tud eleget fizetni, az kockáztat, és könnyen belehalhat a menekülési kísérletbe. Na, ezért kellene minél hamarabb befejezni az orosz-ukrán háborút. A globalista háttérhatalmat leszámítva ez mindenki érdeke!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
Hirdetés