Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Hivatalosan is a Munkáspárt győzött az Egyesült Királyságban, Sunak elismerte vereségét

Hirdetés

A leendő brit miniszterelnök még ma felkeresi III. Károly királyt, aki formálisan is megbízza a kormányalakítással.

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt megnyerte a csütörtöki  brit parlamenti választást – írja az MTI.

A Munkáspárt  választási győzelmét a szavazatszámlálások részeredményei is hivatalosan megerősítették, Sunak saját választókerületében, az északkelet-angliai Richmond városában jelentette be a Munkáspárt győzelmét, miután kiderült, hogy választókörzetében ő nyerte a helyi választást, vagyis megtartotta képviselői mandátumát.

Hirdetés

A kormányfő a választókerületi eredményhirdetés után elmondta: felhívta Sir Keir Starmert, a Munkáspárt vezetőjét és gratulált a választási győzelméhez. Hozzátette, pénteken nyugodt, rendezett kormányváltás lesz az Egyesült Királyságban, és ennek alapján bízni lehet abban, hogy sikerül megőrizni az ország stabilitását. Rishi Sunak szerint a brit nép kijózanító ítéletet mondott, és ebből sok tanulságot le kell majd vonni. Kijelentette, hogy vállalja a felelősséget a Konzervatív Párt választási vereségéért, és elnézést kért azoktól a tory képviselőktől, akik elvesztették parlamenti mandátumukat. Arra nem tért ki, hogy távozik-e pártvezetői tisztségéből, de azt közölte: a nap folyamán megszűnik miniszterelnöki megbízatása.

A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll azt valószínűsítette, hogy a Labour 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Hirdetés
Hirdetés