Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Hoppá: Varsó bevitt egy brutális gyomrost Ukrajnának!

Hirdetés

Ukrajna nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz a volinyi mészárlás történelmi kérdésének megoldása nélkül – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a The Kyiv Independent beszámolója szerint, a hírt itthon az Index.hu szemlézte. A tárcavezető ezzel a lengyel–ukrán történelem második világháború alatti szörnyűségekre utalt.

Ukrán nacionalisták, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei 1943 és 1945 között körülbelül százezer lengyelt mészároltak le Volhíniában, a mai nyugat-ukrajnai Volinyi területen. A náciellenes és szovjetellenes lengyel Honi Hadsereg (AK) partizánjai megtorló akcióiban pedig hozzávetőleg 20 ezer ukrán vesztette életét. Brutális számok…

Az Index.hu emlékeztett arra, hogy a mai Lengyelország és Ukrajna közötti megbékélésre tett számos kísérlet ellenére a kérdés többször is a közbeszéd homlokterébe került, mégpedig a 2015 és 2023 között kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság párt idején.

Hirdetés

Lengyelország a lehetőségeihez mérten támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, de a kapcsolatok a megoldatlan történelmi kérdések miatt „nem tökéletesek”. Varsó 2022 óta Kijev elkötelezett támogatója, bár a kapcsolatok az elmúlt hónapokban kereskedelmi viták miatt megromlottak.

Őszintén szólva, legalábbis én, nem emlékszem arra, hogy a mostanihoz hasonló kemény hangot Lengyelország bármikor is megütött volna Ukrajnával szemben Oroszország különleges katonai műveletének 2022. februári megindulása óta. Ilyenre szerintem még a konzervatív kormányzás idején sem volt példa.

Hogy ezzel a kioktató beolvasással mi volt Wladyslaw Kosiniak-Kamysz célja, azt nem tudom. Mindenesetre, ha ezen múlik, akkor Ukrajna aligha lesz az Európai Unió tagja, nem hiszem ugyanis, hogy Volodimir Zelenszkij elnök vagy bármelyik ukrán vezető lemenne kutyába a lengyelek kedvéért. Kérdés, mit akar majd a Nyugat!

Hirdetés

A védelmi miniszter mostani nyilatkozata főképp annak tükrében tűnik meglehetősen keménynek, hogy volt idő, amikor Lengyelország mutatkozott Ukrajna egyik legnagyobb támogatójának: nagyon sok eszközt, lőszert és fegyvert adtak Kijevnek.

Meglebegtették, hogy adott esetben katonákat is vinnének Ukrajnába, és még arra is hajlandónak mutatkoztak volna – csak a NATO közbeszólt –, hogy a saját katonai repülőtereiket felajánlják az ukrán vadászgépek kiszolgálásához. Ebből aztán nem lett semmi, de ehhez a retorikához képest a volinyi mészárlást emlegetni több mint durva váltás. Mi történik itt?

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
Hirdetés