Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lavrov: Oroszországnak megdönthetetlen bizonyítéka van arra, hogy az amerikai újságíró egy kém

Hirdetés

Evan Gershkovich oroszországi letartóztatása nem az újságírás vagy a szólásszabadság elleni támadás, mivel Moszkva megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik a kémkedésben való részvételéről – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Wall Street Journal újságíróját 2023 márciusában tartóztatták le Jekatyerinburgban, miközben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint titkos információkat próbált gyűjteni egy katonai létesítményről.

Fotó: A Wall Street Journal újságírója, Evan Gershkovich zárt bírósági eljárás során Jekatyerinburgban, Oroszországban, 2024. június 26. © Getty Images / Szverdlovszki Regionális Bíróság/Anadolu„Megdönthetetlen bizonyítékunk van arra, hogy Gershkovich kémkedéssel foglalkozott” – mondta Lavrov szerdán New Yorkban tartott sajtótájékoztatóján, az ENSZ Biztonsági Tanácsának orosz elnöksége keretében tett amerikai látogatása során.

Hirdetés

 

Lavrov megjegyezte, hogy az orosz és az amerikai hírszerző ügynökségek kapcsolatban állnak a lehetséges fogolycserékkel kapcsolatban, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök között 2021 júniusa előtt létrejött megállapodás értelmében.

„A téma nem szereti a kapkodást” – mondta Lavrov, hozzátéve:

„az amerikaiak rendszeresen a nyilvánosság elé vetik, ami nem segít”. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatban áll az ügyben, és hogy „ez az egész dolog nem támadás az újságírás ellen”.

Hirdetés

Gershkovich ellen a múlt hónapban emeltek hivatalos vádat egy orosz bíróságon, azzal vádolva, hogy külföldi hírszerzés nevében cselekedett, amikor megpróbált titkos információkat gyűjteni az Uralvagonzavodról, egy jelentős orosz harckocsi- és páncélozott járműgyártóról Jekatyerinburgban. A The Wall Street Journal és Gershkovich is tagadta a vádakat, azt állítva, hogy jogtalanul tartják fogva.

Az amerikai „titokban titkos információkat gyűjtött, és tetten érték” – mondta Putyin Tucker Carlson újságírónak egy februári interjúban. Putyin hozzátette, hogy Moszkva nyitott Gershkovich cseréjére, hivatkozva az országok hírszerző szolgálatai közötti korábbi sikeres tárgyalásokra, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek több bebörtönzött orosz állampolgár van, akiket cserébe fel lehetne ajánlani.

Tavaly év végén az Egyesült Államok és Oroszország nagy visszhangot kiváltó fogolycserét hajtott végre, amikor Viktor Bout orosz üzletembert Brittney Griner WNBA-sztárra cserélték. Boutot fegyverkereskedelem vádjával börtönözték be az Egyesült Államokban, amit tagadott, míg Griner kilencéves börtönbüntetését töltötte kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt, miután kannabiszolajat találtak a poggyászában egy moszkvai repülőtéren.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés