Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Macron sportminisztere megmártózott a Szajnában, hogy bizonyítsa, nem is szaros a víz

Hirdetés

Amelie Oudea Castera, Franciaország sportminisztere szombaton merész lépésre szánta el magát: fejest ugrott és úszott a Szajnában. Ezzel a látványos akcióval kívánta bizonyítani, hogy a főváros ikonikus folyója elég tiszta ahhoz, hogy az olimpiai játékok úszóversenyeinek helyszíne legyen.

A BFM TV kamerái rögzítették, amint Oudea Castera rövid ideig úszik a Szajnában, méghozzá az Alexandre III és az Invalidusok hídja közötti szakaszon.

Hirdetés

A Szajna tisztasága régóta vitatéma Franciaországban. A folyó vize gyakran szennyezett volt különböző ipari és háztartási hulladékok miatt. Az elmúlt években azonban jelentős erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy javítsanak ezen az állapoton. Az önkormányzat és a helyi hatóságok számos környezetvédelmi projektet indítottak el, amelyek célja nemcsak a vízminőség javítása volt, hanem hosszú távon fenntarthatóvá tenni azt – írja a Reuters.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szintén nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megtisztítsák a gyakran szennyezett folyót.

Néhány hete kisebb botrány támadt abból, hogy a vízügyi mérések alapján az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok aránya a megengedett érték négyszerese volt a vízben.

Hirdetés

Emiatt sokan gúnyolták a szervezőket, felszólították Emmanuel Macron elnököt is, hogy ússzon az ürülékes vízben. Azóta a hatóságok szerint jelentősen javult a vízminőség, de még később döntenek a versenyek lebonyolításáról.

A 2024-es párizsi olimpia július 26-tól augusztus 11-ig tart majd, és többek között a triatlon és maratoni úszás versenyszámait is a Szajnában rendeznék meg.

Hirdetés

ATV – VH nyomán

Hirdetés