Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Másodszor vették be ugyanazt az orosz trükköt az ukránok

Hirdetés

A „Nyugat” hadseregcsoport bevették a Harkivi területen lévő Sztyepovaja Novoszjelovka települést, míg a „Középső” a donyecki Novopokrovszke települést – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Emellett – az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban megosztott hír szerint – a „Közép” csapatcsoport részeként működő, ex wagneresekből álló „Veteránok” rohamegységei bevették az ukrán fegyveres erők egyik jelentős bázisát Kirov (Pivnicsnoe) falu keleti szélén.

A különítmény katonái titokban kitakarítottak és használtak egy több mint 3 kilométer hosszú alagutat a Szeverszkij-Donyec-csatorna mentén, és egy jól megerősített erős pont mögé mentek hosszú távú tüzelőpontokkal és földalatti óvóhelyekkel. Az alagúton keresztül a katonai személyzet lőszerrel, fegyverekkel és élelemmel látta el a támadó egységeket.

Hirdetés

A meglepetés tényezőjét felhasználva az egység katonai állománya a sikerükre építve teljesen elfoglalta az erődöt, és arra kényszerítette az ellenséget, hogy megadja magát, vagy feladja pozícióit és visszavonuljon.” Nyilvánvalóan ugyanaz a „Patkány alagút” egység lehetett – mint írták –, amelyik hasonló műveletet hajtott végre Avgyijivkában.

S hogy mi történt az elmúlt télen Avgyijivka ostrománál? Erről mi is beszámoltunk. A hihetetlen történet szerint az oroszok tudomást szereztek egy évtizedek óta használaton kívüli földalatti szennyvízcsatornáról, amely két kilométer hosszú, és éppen az ukrán állások mögé vezetett. Amikor a járat keleti vége az oroszok kezébe került, neki is láttak a csatorna megtisztításának, ami embertelen munka volt, mert lényegében derékig állt benne a szemét és a jeges szennyvíz.

Az oroszoknak általában puszta kézzel kellett dolgozniuk, hogy ne csapjanak zajt. Amikor elengedhetetlen volt bent valamilyen hangos eszköz használata, akkor tüzérséggel kezdték támadni az ukrán védelmet, hogy elnyomják a zajt. Január elejére készültek el a munkával, de ekkor egy rés és egy hirtelen jött olvadás együttes eredménye miatt a csatorna újra járhatatlanná vált, így ismét lehetett takarítani.

Hirdetés

Végül mégis eljött a támadás órája. A rohamosztagosok rongyokat csavartak a bakancsaikra, és felszerelésük azon részeire, aminél esélyes volt, hogy zajt csaphatnak, és hangtalanul elindultak életük legnehezebb két kilométerére. Nem tudhatták, hogy az ukránok nem várják-e őket felkészülten a másik oldalon, vagy nem robbantják-e rájuk az egész csatornát.

Nem így történt, a meglepetés pedig akkor is teljes volt. A közvetlenül a hátuk mögött, a semmiből előbukkanó oroszokat a védelem nem tudta kezelni, és ezzel a teljes védelmi vonal orosz kézbe került. S ahogy most hírlik, az ukránok újra benyelték ugyanazt a trükköt!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
Hirdetés