Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Hírek

Oroszország következményekre figyelmeztette Izraelt, ha fegyvert szállít Ukrajnába

Hirdetés

Izraelnek készen kell állnia arra, hogy bizonyos következményekkel kell szembenéznie, ha továbblép azzal az állítólagos tervvel, hogy amerikai gyártmányú légvédelmi rendszereket szállít Kijevnek – figyelmeztetett Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia.

Az Egyesült Államok, Izrael és Ukrajna tárgyalásokat folytat arról, hogy akár nyolc régi izraeli Patriot légvédelmi rendszert szállítsanak Kijevnek – jelentette a Financial Times a múlt héten a tárgyalásokat ismerő személyekre hivatkozva.

Egy ilyen fejlemény hatással lehet az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokra– figyelmeztetett Nebenzja hétfőn, amikor Moszkva átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnökségét.

Hirdetés


“Úgy vélem, hogy ennek természetesen bizonyos politikai következményei lehetnek” – mondta az orosz diplomata.

“A fegyvereket, bárki is küldje őket… Ukrajnába, végül is meg fogják semmisíteni, akárcsak más nyugati és amerikai fegyvereket. Ez nyilvánvaló” – tette hozzá.

Izrael még áprilisban jelentette be, hogy tervezi a több mint 30 éves M901 PAC-2-es ütegeinek nyugdíjazását, és korszerűbb légvédelmi rendszerekkel kívánja helyettesíteni azokat. Ezeket azonban még nem helyezték üzemen kívül, mivel aggódnak amiatt, hogy a libanoni fegyveres mozgalommal, a Hezbollahhal szemben növekvő feszültségek totális háborúvá fajulhatnak.

Hirdetés

Az FT legutóbbi jelentése azt állította, hogy a még véglegesítésre váró megállapodás keretében az izraeli Patriotokat először az Egyesült Államokba küldik, mielőtt Ukrajnába szállítanák, ahol légvédelmi eszközökből van hiány.

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus során Izrael eddig csak humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, fegyverek küldésétől tartózkodott. Egy évvel ezelőtt az ország elutasította Volodimir Zelenszkij követelését az izraeli vaskupola légvédelmi rendszerek iránt.

Oroszország többször figyelmeztetett, hogy a Kijevbe küldött külföldi fegyverek nem fogják megakadályozni Moszkvát katonai céljainak elérésében, és csak meghosszabbítják a harcokat, valamint növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés