Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSportVilág

Párizsi olimpia: Migránsok tiltakoznak, miután a hatóságok kitelepítették őket az utcáról

Hirdetés

Több mint 200 migráns – köztük kisgyerekek – telepedett le kedd este a párizsi önkormányzat előtt, hogy fenntarthatóbb szálláshely-megoldásokat követeljenek – írja az Franceinfo.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Párizsban az olimpia előtt elszállították a migránsokat és a hajléktalanokat.

Hirdetés

„Négyen voltunk egy takaró alatt, az autók zaja mellett és a szél mindent elfújt” – mondja a hajléktalan családok között egy migráns, aki a párizsi 18. kerületben lévő Place Jules Joffrin téren a városháza előtt töltötték az éjszakát

Két gyermeke, 2 és 4 évesek van. „Nem értették, mit csinálunk ott, álomba sírták magukat” – magyarázza, miközben férje egész éjszakás virrasztás után pihen – írja a lap. Körülöttük szőnyegeken, plédeken és takarókon szülők várakoznak a napsütésben, és nézik, ahogy a gyerekeik fogócskáznak vagy galambokat ijesztgetnek. „Ma reggel 236 embert számoltunk meg, köztük körülbelül száz kiskorút” – mondja Yann Manzi, az Utopia 56, a menekülteket és illegális bevándorlókat segítő francia (NGO) egyesület általános küldöttje.

Köztük sok kisgyerek volt, köztük egy háromhetes csecsemő – picsogják a libsik.

Hirdetés

„Elegünk volt abból, hogy láthatatlanok vagyunk, ezen változtatnunk kellett. A családok egymás között szerveződve úgy döntöttek, hogy eljönnek a városházára. Vagy ez, vagy a Charles-de-Gaulle repülőtéren alszunk” – mondja Amina, az egyik migráns. De én meg akartam mutatni az arcomat, hogy elmondjam, hogy létezünk”.

Mivel a 2024-es párizsi játékok megnyitó ünnepségére már csak két nap van hátra, a mozgósításnak a fővárosban is nagyobb jelentősége volt. Párizs az egész világot fogadja majd, de mi otthon nélkül maradunk, állandóan költözködnünk kell” – panaszolja Amina. Nagyon nehéz a gyerekeknek, és azoknak, akik hajléktalanok, még akkor is, ha van munkájuk”.

Hirdetés

A tőle néhány méterre, a téren lévő lovarda kapujában ülő, harmincas éveiben járó Mohamed egyike ezeknek a bizonytalan helyzetű munkásoknak. „Építőiparban dolgozom, de nem vagyok bejelentve” – mondja komor tekintettel. Április és egy albérleti kilakoltatás óta az utcán él feleségével és öt, 1 és 7 év közötti gyermekükkel. Az elmúlt hónapokban „a rendőrség nyomása” egyre nagyobb lett „a sátrakban alvókra” – mondja.

VH

Hirdetés

Hirdetés