Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyint megkérdezték a Biden-Trump vitáról

Hirdetés

Az Egyesült Államok jelentős világhatalom, így belügyei elkerülhetetlenül kihatnak a globális kérdésekre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, kommentálva Joe Biden elnök és Donald Trump volt elnök közelmúltbeli televíziós vitáját.

Az orosz államfő a múlt heti vitáról kérdezve a kazahsztáni Asztanában, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóját követő csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy fontosabb dolga is van annál, minthogy az amerikai belpolitikai választási folyamat fordulatait kövesse.

“Elég dolgom van, így nem igazán követem, hogy mi történik ott, különösen a médiában megjelenő kommentárok révén. Mindig vannak bizonyos preferenciáik: valaki mellette van, valaki ellene” – mondta Putyin, elismerte azonban, hogy látott “néhány töredéket” a vitából.

Hirdetés

Az év elején Putyin azt állította, hogy Oroszország számára jobb lenne, ha Bident újraválasztanák, a hivatalban lévő elnököt “tapasztaltabb és kiszámíthatóbb személynek… és régi típusú politikusnak” nevezte, és elhárította az amerikai vezető kognitív hanyatlásáról szóló állításokat.

Arra a kérdésre, hogy a Biden számára még a szövetségesek által is “katasztrofálisnak” minősített vita befolyásolta-e valamilyen módon a véleményét, Putyin ragaszkodott ahhoz, hogy “semmi sem változott”, hozzátéve: “Nem tudtuk mindannyian, hogy mi történhet”?

“De ez valójában az ő belügyük” – jelentette ki Putyin, megismételve Moszkva készségét arra, hogy együttműködjön azzal, akit az amerikaiak megválasztanak – de megjegyezte, hogy a világ nem maradhat teljesen “közömbös” az amerikai politika iránt.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója Asztanában. Kép: Kreml

“Általánosságban persze… nem lehet ettől elfordulni, különösen mivel az Egyesült Államok továbbra is nagyhatalom marad, jól ismert képességekkel a gazdaság, a biztonság és a hadsereg területén”, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyásolni tudja a globális ügyeket, beleértve az ukrajnai helyzetet is – magyarázta Putyin.

Hirdetés

Ami Trumpot illeti, Putyin azt mondta, hogy “elég komolyan veszi” a kijelentéseit, amikor a volt amerikai elnök ismételt állításairól kérdezték, miszerint tudja, hogyan lehetne megállítani az ukrajnai vérontást, valamint a közelmúltban megjelent hírekről, miszerint esetleg leállítja a NATO bővítését.

“Természetesen nem ismerem a lehetséges javaslatait arra vonatkozóan, hogy miként fogja ezt megtenni – és természetesen ez a kulcskérdés. De nincs kétségem afelől, hogy őszintén mondja, és mi támogatjuk” – mondta Putyin.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés