Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Tiszta erőből beleszállt Orbánba a legnagyobb amerikai hírügynökség

Hirdetés

Az AP szélsőjobbozott és nacionalistázott egy ízeset az Orbán-beszéd kapcsán.

Több vezető külföldi hírportálhoz hasonlóan az AP hírügynökség is tudósított Orbán tusványosi beszédéről, azzal indítva, hogy

rögtön a címben és a cikk felütésében nacionalistának bélyegezte a magyar miniszterelnököt.

Hirdetés

Az AP kiemeli: nem elég, hogy Orbán Trump mellett foglalt állást, még az EU-t is bírálta, és mint fogalmaznak, beszédében egy új, Ázsia-orientált világrendre hívta fel a figyelmet. „Az Unió a dicstelen vég felé tart, mert a világ súlypontja Ázsiára tevődött át (…) Európa feladta saját érdekeinek védelmét” – idézték ennek kapcsán a kormányfőt.

A hírügynökség azt is kiemelte:

Orbán úgy véli, olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa,

Hirdetés

ugyanis amivel szemben állunk, az valójában a világrend változása, amelyben Kína, India, Pakisztán és Indonézia a világ domináns központjává válik.

A szélsőjobbos kormányfő éppen akkor szólt a nyilvánossághoz, amikor az európai partnerek mind élesebben bírálják a »szélhámos békemissziója« miatt. Széles körben úgy tekintik, hogy a szervezeten belül őt fűzik a legszorosabb kapcsolatok Putyinhoz” – fogalmaz az AP, majd hozzáteszik azt is,

hogy Orbán a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet általában „arra szokta használni, hogy jelezze, ideológiailag merre tart a kormánya, illetve hogy nevetségessé tegye az uniós normákat”.

Hirdetés

Az AP felidézte a korábbi tusnádfürdői beszédeket is, ugyanis véleményük szerint Orbán nem először használja fel az erdélyi fesztivált viták szítására. A hírügynökség emlékeztet: a magyar miniszterelnök 2014-ben jelentette be először azon szándékát, hogy „illiberális államot” építsen Magyarországon, „2022-ben pedig nemzetközi felháborodást váltott ki, miután kiállt Európa kevert népességű társadalommá válása ellen”.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés