Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Tíz nap, négy ország, öt világhatalmi vezetővel való tárgyalás – Orbán Viktor békemissziójától hangos a világsajtó

Hirdetés

Az elmúlt tíz nap valódi diplomáciai bravúrnak értékelhető, hiszen a magyar kormányfő békemisszióra indult, melynek keretében négy országot látogatott meg, a világpolitika öt kulcsfontosságú vezetőjével tárgyalt. Orbán Viktor fáradhatatlannak bizonyult és eltökélt volt atekintetben, hogy lendületet adjon a béketárgyalásoknak. 

Nem igazán hittek benne, hogy Magyarország miniszterelnöke sikerrel járhat, amikor békemisszióra indult tíz nappal ezelőtt. A hazai és a nemzetközi “független-objektív” média pedig folyamatosan azt harsogta, mennyire valószínűtlen, amit Orbán Viktor  – a világon elsőként – célként megfogalmazott, vagyis a béke előmozdítására tesz kísérletet. Miután a magyar miniszterelnök átvette az EU soros vezetését, első útja Ukrajnába vezetett, ahol Volodimir Zelenszkijjel tárgyalt. Az elmúlt néhány nap fontosabb találkozóiról készült fotókat gyűjtöttük egy csokorba Orbán Balázs X-en közzétett bejegyzései alapján.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozása jelentős diplomáciai eseményként értékelhető nemzetközileg, amely meglepte a sajtót és a diplomáciai világot. Orbán Viktor látogatása különösen figyelemre méltó volt, mivel a magyar miniszterelnök korábban kritikusan viszonyult az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásokhoz.

Hirdetés

A The Guardian így írt: „Magyarország miniszterelnöke, aki nyíltan bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeket, Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel, miután Európa legjobb oroszbarát vezetőjeként meglepetésszerű látogatást tett az ukrán fővárosban.” A találkozó nemcsak a két ország közötti feszült kapcsolat enyhítésében játszik szerepet, hanem a békefolyamat előmozdításában is. A Die Welt kiemelte Orbán tűzszünetről tett kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy a magyar miniszterelnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával.

A miniszterelnök békemissziója azért olyan eredményes, mert egyedülálló módon képes mindegyik féllel békésen tárgyalni. Az a képessége, hogy közvetlen kapcsolatot tud fenntartani Volodimir Zelenszkijjel, Vlagyimir Putyinnal és Hszi Csin-pinggel és Recep Tayyip Erdogannal is, lehetővé teszi számára, hogy különböző nézőpontokat és érdekeket összehangolva dolgozzon a béke megteremtésén – minderről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász beszélt korábban az Origónak. A Századvég tudományos igazgatója szerint a magyar kormány felismerte, hogy a nemzeti együttműködés régi és alapvető elveihez, logikájához hasonlóan most már a nemzetközi együttműködés rendszerét szükséges megteremteni egy közös és sikeres jövőjű, nemzetállami Európa megteremtése és biztonságban tartása érdekében, gondoljunk akár a migrációra, akár a járványokra, akár pedig a háborús helyzetekre.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenleg az egyetlen európai politikus, aki képes Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalni

Hirdetés

– jelentette ki Jaroslav Bzoch európai parlamenti képviselő, a legerősebb cseh ellenzéki mozgalomnak, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) az árnyék-külügyminisztere szombaton a Novinky baloldali hírportálnak nyilatkozva.

Majd az orosz kormányfővel tárgyalt Moszkvában.

Hszi Csin-pinggel folytatott pekingi tárgyalásán a kínai béketerv is napirendre került. A kínai béketerv többek között a szuverenitás tiszteletben tartását, a hidegháborús mentalitás felhagyását, a tárgyalóasztalhoz való visszatérést és a nemzetközi szankciók feloldását javasolja.

Hirdetés

A miniszterelnök kedden este érkezett az Egyesült Államok fővárosába, ahol az orosz–ukrán háborúról tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Orbán Viktor a július 9–11. között megszervezett NATO-csúcstalálkozó miatt utazott Washingtonba, miután Kijevben, Moszkvában és Pekingben tárgyalt az országok vezetőivel.

Hirdetés

Július 6-án a Türk Államok Szervezetének találkozóján vett részt a miniszterelnök

Orbán Viktor legutóbb Floridában folytatott tárgyalásokat Donald Trumppal. Donald Trump nemrég azt mondta, úgy véli, meg tudja győzni Putyint, hogy fejezze be az ukrajnai háborút, és engedje el az Oroszországban fogva tartott amerikaiakat, amennyiben újból megválasztják elnöknek – írja a Bloomberg.

Hirdetés

A békemisszió keretében kétoldalú tárgyalást folytatott Donald Trumppal az USA elnökjelöltjével.

Robert Fico szlovák kormányfő védelmébe vette Orbán Viktor miniszterelnököt, akit azok bíráltak, akiknek nem áll érdekében a békekötés.

Nem hittem a szememnek, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek, amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába, hogy békekezdeményezéseket népszerűsítsen. Ez egyszerűen nem megengedett

-mondta Fico. A békemissziója keretén belül a magyar kormányfő már elutazott Kijevbe, Pekingbe, Moszkvába és Washingtonba is. A szlovák kormányfő egy Facebookra feltöltött videójában arról is beszél, hogy mit gondol Orbán Viktor békemissziójáról.

Roger Köppel: Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba

Roger Köppel, a Die Weltwoche című svájci hetilap főszerkesztője exkluzív interjút adott a Mandinernek. A neves főszerkesztő értékelte Orbán Viktor kormányfő békemisszióját. Az újságíró méltatta a kormányfő hozzáállását. Meglátása szerint a miniszterelnöknek sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba. – Manapság kritikusnak kell lenni mindegyik oldallal szemben, de nálunk is jellemző, hogy elfogultak Oroszországgal szemben. Ha meg kicsit kiegyensúlyozottabb próbálsz lenni, rögtön megkapod, hogy az oroszoknak drukkolsz, és megértő vagy Putyinnal – vélekedett a főszerkesztő az Orbán Viktort ért háborúpárti kritikákra, hozzátéve, hogy pimaszságnak tartja, hogy Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát.

A teljes interjút a Mandiner oldalán olvashatják el, ide kattintva.

A világsajtóban megjelent cikkek és a közösségi portálokon olvasható bejegyzések szerint a magyar miniszterelnök békemisszióját fontosnak tartják világszerte, hiszen egyre növekszik azon országok száma, akik a háború befejezése mellett tennék le voksukat. Orbán Viktor szerint egyébként a békét Donald Trump tudja megoldani, amennyiben sikerül megszereznie az USA elnöki pozícióját ismét.

PS-összeállítás az Origo, a Mandiner és az X-en közzétett cikkek, bejegyzések alapján

Hirdetés