Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekItthon

Ukrajna hajlandó az egyezségre, napokon belül megoldódhat a konfliktus

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még július 24-én szankciós listára tette az egyik legnagyobb orosz olajvállalatot, a Lukoilt, amelynek következtében a vállalat nem tud kőolajat szállítani Szlovákiába és Magyarországra. Robert Fico ezt követően ellenlépéseket helyezett kilátásba Kijev számára, de Ukrajna szerint a megoldás kulcsa a szlovákoknál van.

Ukrajna garantálja a kőolaj tranzitját a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára, és kész megoldani a tranzitkérdéseket Szlovákiával az Európai Unió társulási megállapodásával összhangban – közölte kedden Roman Andarak ukrán energiaügyi miniszterhelyettes.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a pozsonyi Slovnaft olajfinomító nem folytatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása.

Hirdetés

Az ügy előzménye, hogy Ukrajna június végén szankciókat vezetett be az egyik legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil ellen, megtiltva számára minden tevékenységet ukrán területen, megakadályozva, hogy a cég olaja szlovák és magyar finomítókba kerüljön.

Roman Andarak ukrán energiaügyi miniszterhelyettes azonban kedden kijelentette, hogy Ukrajna „kész megoldani az esetleges problémás kérdéseket”, amint Szlovákia aktiválja az EU társulási megállapodásában foglalt vonatkozó mechanizmust.

„Ezt a mai napig nem tette meg” – mondta Andarak a Reutersnek küldött írásbeli kommentárjában, hozzátéve, hogy Kijev „garantálja a zavartalan olajszállítást” minden olyan vállalat számára, amely nem áll a nyugati és ukrán szankciók hatálya alatt.

Hirdetés

A lap emlékeztet, hogy miközben Ukrajna Oroszország inváziója miatt szenved, Szlovákia Magyarországgal együtt ellenzi, hogy a nyugati szövetségesek katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának, és tovább fokozták a nyomást, miután Kijev szankciókat vezetett be a Lukoil ellen.

Andarak ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a többi orosz beszállító Ukrajnán keresztül történő olajszállításai nem szakadtak meg, és Ukrajna továbbra is megbízható partnere az EU-nak az olajtranzit-szolgáltatások terén.

„Az ukrán fél nem állította le a tranzitot, az folytatódik, minden ajánlást teljesítettek” – tette hozzá.

Hirdetés

Szlovákia és Magyarország együttes részesedése az Ukrajnába irányuló gázolajszállításokban mintegy 10 százalék, amit az ukrán elemzők szerint más forrásokból is lehetne pótolni.

Index – VH

 

Hirdetés

Hirdetés