Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrán miniszterelnök: Ukrajna nem fogja újraindítani az orosz olajszállítást Magyarország és Szlovákia felé

Hirdetés

Ukrajna nem szándékozik újraindítani az orosz kőolaj tranzitját Magyarország és Szlovákia felé. Ezt Denisz Smihal ukrán miniszterelnök közölte Telegram-csatornáján, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Ficoval.

„Az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa által bevezetett szankciók nem jelentenek veszélyt Szlovákia és egész Európa energiabiztonságára, ezért azok eltörlése nem képezi vita tárgyát” – írta Smihal.
Szerinte Kijev „teljes megértést tanúsít Brüsszel iránt ebben a kérdésben”. Megjegyezte, hogy az EU azzal a feltétellel engedélyezte Szlovákiának és néhány más országnak az orosz kőolaj felhasználását, hogy ezek az országok aktívan fejlesztik az alternatív ellátási csatornákat.

Hirdetés

„A legtöbbjük átépíti (azaz alkalmazkodik az új feltételekhez)” – mondta Smihal, valószínűleg arra célozva, hogy Pozsony nem így tesz.

Végül a két fél megállapodott abban, hogy októberben újabb kormányközi találkozót tartanak az olajellátás kérdésében.

Hirdetés

Korábban a szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy leállítja a gázolaj szállítását Ukrajnába, ha Kijev nem állítja vissza az Oroszországból származó kőolaj tranzitját. Fico arra is felszólította Smihalt, hogy javasoljon megoldást az orosz nyersanyagok tranzitjának újraindítására.

Forrás: Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu
X/TwitterTelegram

Hirdetés
Hirdetés